Zdravje v rujni kapljici

Ni skrivnost, da ima kozarec kvalitetnega vina na dan, na naše zdravje pozitivni učinek. Če spijemo ekološkega, pa še dodatno poskrbimo za naše zdravje in vnos pomembnih snovi v naš organizem.

Veronika Bilban

Kozarec dobrega vina ob jedi lahko močno izboljša njen okus ter pripomore k nepozabni kulinarični izkušnji. Nemalokrat ravno premišljeno izbrano vino naredi piko na i popolnemu obedu. Prav tako je vino odlična izbira, kadar želimo razveseliti naše goste in jim izreči dobrodošlico. Dandanes je kozarec nalitega vina namreč simbol gostoljubja, družabnosti. Ne predstavlja zgolj tekočine, s katero se lahko razvajamo, temveč predstavlja popolno doživetje, izkušnjo, ki razveseljuje duha.

Vino je bilo priljubljeno že v daljni preteklosti. Že v starodavnem Rimu je bila pijača elite. Tudi v antični Grčiji so vino integrirali v filozofijo, religijo, umetnost, glasbo ... Poznali so celo bogove vina, tako je bil Bakhus rimski bog vina, medtem ko se je v grški mitologiji bog vina imenoval Dioniz.

Kultura pitja

Glede na to, da je na razpolago že ogromno vrst vina, različnega okusa, vonja, barve, strukture, se je o nakupu najbolje posvetovati z vinarjem ali s prodajalcem. Njihovi nasveti vam lahko pomagajo, da boste resnično kupili tisto, kar si želite oziroma kar vam je všeč - pa naj gre za sladko vino, suho, belo, rdeče, peneče ...
V naši kulturi se spodobi, da osebo ob tem, ko z njo nazdravimo, pogledamo v oči. Mnogi se držijo tudi pravila, da se roke ob nazdravljanju ne smejo križati. Ni problema, kadar nazdravimo z nekom, ki stoji ob nas, lahko pa se zaplete, če nas v krogu stoji več in želimo nazdraviti tistemu, ki je postavljen nasproti.
Če želite občutiti aromo, potem si v kozarec nalijte malenkost vina ter nežno zaokrožite s kozarcem. Še posebej stik rdečega vina z zrakom poudari njegov vonj, aromo. Celovita izkušnja pitja vina pa ne temelji le na kombinaciji vonja in okusa, temveč tudi pravilne temperature vina – le-ta naj bo pri rdečih vinih malenkost pod sobno, bela vina pa je priporočljivo imeti v hladilniku in piti hladnejša. Pomembna je tudi pravilna izbira kozarcev. Tisti za belo vino so običajno manjši kot za rdeče, prav tako vedno primite kozarec za pecelj, da se vam ne bo v roki segreval.
Strokovnjaki svetujejo, da vino pijemo v majhnih požirkih. Potem, ko ga srknemo, ga razporedimo po celotnih ustih, na to pa počakamo od 5 do 10 sekund, preden ga popijemo.

Seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da je pri pitju vina pomembna ne le količina zaužitega, temveč tudi kako in kaj pijemo ter kdaj. Če s pitjem pretiravamo, povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav, če smo zmerni, pa lahko kozarec vina na dan našemu organizmu celo koristi.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…