Dobre črevesne bakterije za manj srčno-žilnih obolenj

 

Raziskave kažejo, da imajo patogeni črevesni mikrobi pomembno vlogo pri nastajanju ateroskleroze. Za osebe, ki imajo glede na svojo starost in življenjski slog malo aterosklerotičnih oblog, je značilna bolj zdrava črevesna biota in v krvi manj oksidantskih presnovnih odpadkov, ki jih proizvajajo škodljive črevesne bakterije.

Dr. Iztok Ostan

Predhodne študije so pokazale, da visoke ravni teh presnovkov v krvi, zlasti pa snov TMAO (trimetilamin N-oksid), poveča tveganje infarktov in kapi, tveganje smrti v naslednjih petih letih pa se poveča kar štirikratno. Če poskrbimo za več dobrih bakterij v črevesju, lahko zagotovimo pomembno zaščito pred srčnim infarktom in možgansko kapjo.
To lahko storimo že s povečanim vnosom vlakninsko bogatih živil, saj so vlaknine hrana za dobre bakterije. Raziskovalci Cleveland Clinic so s preizkusi na miših ugotovili, da z vlakninami bogata prehrana bistveno zniža raven TMAO v krvi.
Koristi seveda tudi uživanje probiotičnih živil. Pregled devetih znanstvenih študij je pokazal, da je za ljudi, ki redno uživajo probiotična živila (na primer probiotične jogurte, kefir ali probiotična dopolnila), značilna nižja raven krvnega tlaka. Najbolj je uživanje probiotikov koristilo osebam s previsokim krvnim tlakom (nad 130/85).
Zanimivi so tudi rezultati eksperimenta, ki ga je opravila skupina raziskovalcev z univerze Emory na miših z visokim krvnim tlakom. Eni skupini so v prehrano dodajali kefir, drugi pa ne. Po devetih tednih je skupina, ki je uživala kefir, imela v primerjavi s kontrolno skupino nižji krvni tlak, bolj uravnoteženo črevesno bioto, manjšo prepustnost črevesne stene, nižjo raven vnetij v centralnem žičnem sistemu.
Kefir sodi med zelo dobra tradicionalna probiotična živila. Toda po naših izkušnjah ga je potrebno užiti vsaj liter na dan, da odpravimo neprijetni vonj blata, ki je kazalec neuravnotežene črevesne biote. Z bio probiotikom EM dosežemo ta cilj v nekaj dneh že 0,2 do 1,0 dl na dan.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…