Manjka nam jih več kot si mislite

Glavni vzrok večine bolezni ''moderne'' populacije je premajhen vnos omega-3 maščob in pretiran vnos omega-6 maščob. Prav tako je za zdravje ključnega pomena zadostna oskrba z vitaminom D, še posebej dandanes, zaradi povečanega zadrževanje v zaprtih prostorih, zaradi prevelike uporabe zaščitnih sončnih krem, porasta kroničnih bolezni in pomanjkljivih prehranskih virov.

Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Številne raziskave so pokazale, da imajo omega-3 maščobne kisline tudi pozitiven vpliv pri boleznih in stanjih, ki so povezana z vnetji. Zmanjšajo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov, zmerno znižajo krvni tlak, zavirajo vnetja ter delujejo antidepresivno. Pomagajo tudi pri razvoju možganov novorojenčka in otrok.
Priporočen dnevni odmerek je 1000 mg (s čim višjo vsebnostjo EPK/DHK), za zdravljenje nekaterih bolezni pa tudi več. Kakovostni viri so predvsem mastne globokomorske ribe (npr. skuša, inčuni, slanik, losos), kakovostna omega-3 olja, med rastlinskimi viri pa lanena semena.

Vitamin D, zdravje kosti in še več ...
V zadnjem času pa se vedno bolj priporoča tudi jemanje vitamina D, ki je pravzaprav steroidni hormon in v koži nastaja pod vplivom UVB žarkov.
Ključen je za regulacijo presnove kalcija in fosforja ter normalno mineralizacijo kosti in zob. Poleg tega regulira več kot 1000 genov, pospešuje diferenciacijo in zorenje celic, vzdržuje normalno funkcijo imunskega sistema ter povečuje izločanje inzulina.

Pozimi smo z zalogami zelo podhranjeni
Zaloge si ustvarimo s sončenjem, s hrano pa je vnos zelo majhen, zato je v zimskem času preskrba z njim zelo slaba. V naših krajih in ob načinu življenja več kot polovici populacije vseh starosti, primanjkuje vitamina D. Najbolj pogosti znaki pomanjkanja D vitamina so: mišična oslabelost, občutek teže v nogah, kronična bolečina v mišično-skeletnem sistemu, utrujenost, pogoste infekcije, depresija.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…