Čudežna stročnica

Kadar je govora o holesterolu, najprej pomislimo na nekaj slabega. Toda holesterol v določeni količini, je nujen za naše življenje, zdravstvene težave pa nastanejo, kadar ga je preveč. Če bi radi preverili, koliko ga imate in ali je vse v mejah normale, lahko to storite s pregledom krvi oz. krvnim testom.

Sara Sočan

Holesterol v krvi se nahaja v vsaki celici, ampak obstajata dve vrsti: tako imenovani dobri HDL holesterol in slabi LDL holesterol. Prvi pomaga odstranjevati holesterol iz arterij v telesu in ga prenaša nazaj v jetra, kjer se izloči, medtem ko je LDL nevaren za naše zdravje, saj se lahko čez čas nakopiči na stenah arterij. Da bi poskrbeli za čim boljše razmerje med slabim in dobrim, je priporočljivo, da se čim več gibamo, se izogibamo stresu, predvsem pa pazimo na uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje čim manj nasičenih maščobnih kislin in soli ter čim več sadja in zelenjave. Med živila, ki pozitivno vplivajo na naš holesterol, sodi med drugih tudi čičerika.

Marjetka Založnik, strokovnjakinja za zdravo prehrano je pojasnila prednosti, ki jih ima čičerika. »Poleg tega, da Ima nizek glikemični indeks in je odličen vir rastlinskih beljakovin, uravnava raven nevarnega holesterola, znižuje visok tlak in varuje pred srčnimi boleznimi. Kot vse stročnice je polna ogljikovih hidratov, ki jih telo počasi presnavlja, tako ne povzroča hitrih sprememb ravni krvnega sladkorja. Telo z uživanjem čičerike pridobi enakomerno energijo.« Dodala je še, da čičerika ni bogata če z beljakovinami in vlakninami, ampak nam daje občutek sitosti in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih, prav tako izboljšuje prebavo.

»Čičerika je osnovna sestavina humusa. Uporabljate jo lahko v solatah, juhah, saj doda poseben, oreščkast okus. Čičerikina moka se uporablja za brezglutenske sladice. Če kuhano čičeriko zmečkamo, ji dodamo kumino, česen, čili in koriander ter iz mase oblikujemo male kroglice, ki jih ocvremo do hrustljavega, nastanejo falafli. Možnosti za pripravo jedi iz čičerike je seveda še veliko več. Lahko jo zapečete, pripravite rižoto s čičeriko, enolončnico, jo dodate v testenine in pripravite iz nje pecivo.«

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…