Arganovo olje

Arganovega olja nima vsakdo v gopodinjstvu ali v kozmetični omarici, ampak če bi poznali vse njegove moči, bi ga zagotovo bolj cenili. Uporabljamo ga lahko za različne namene, saj je zdravo, hranljivo, je odlična sestavina v mnogih kozmetičnih izdelkih, predstavlja pa tudi popestritev v kulinariki.

Arganova drevesa rastejo v jugozahodnem Maroku. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva arganovo olje, ki mu dandanes pripisujejo velik pomen.

Ponaša se specifičnim vonjem in okusom, zato se ga v kuhinji ne uporablja v velikih količinah. Pri jedeh predstavlja le »češnjico na vru tortice«, saj ga mojstri dodajajo v kapljicah na koncu, za izboljšanje jedi. Z njegovo aromo izboljšajo okus solati, ribi, kuskusu, dodajajo ga omakam in prelivom.

Arganovo olje se ponaša z visoko vsebnostjo vitamina E, F in C, bogat je z omega-6 maščobnimi kislinami, zato lahko kožo z njim dobro nahranimo in jo ohranjamo bolj svežo in mladostno. Izkušnje pravijo, da naj bi zmanjšal opaznost gub, brazgotin in strij ter omilil luskavico. Vseboval naj bi sestavino tokoferol, ki veže proste radikale in skupaj z antioksidativnim fenolom pomaga našemu imunskemu sistemu zgraditi trdnejši obrambni zid pred virusi, bakterijami, mikrobi ...

Za kozmetično uporabo je optimano olje iz nepraženih jedrc. Predstavnice ženskega spola ga rade uporabijo za podlago ličilom, z njegovo pomočjo pa poskrbijo tudi za nohte. Namreč, če v enaki količini zmešamo olje in limonin sok ter z mešanico namažemo nohte, se nam bodo bolj svetili in se ne bodo lomili.
Pozitiven vpliv ima tudi na naše lase. Če imate poškodovane suhe lase brez sijaja, olje nanesite na lase tako, da začnete pri konicah, nato jih zavijte v toplo brisačo in počakajte vsaj pol ure. Potem jih operite in si uredite pričesko kot ponavadi. Če pa imate suho lasišče in prhljaj, olje zmasirajte tudi v korene las, enkrat ali dvakrat na teden. Z redno uporabo in masažo boste upočasnili izpadanje las. Arganovo olje prav tako uspešno odpravlja prhljaj, regenerira poškodovane lasne celice, jih naredi močnejše in preprečuje razcepljene konice.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…