Za odpornost na potovanjih

Na potovanjih sta imunski sistem in celotno naše telo na preizkusu. S soprogo ga takrat krepiva predvsem z antioksidantskim praškom FHES.

Dr. Iztok Ostan

Običajni priporočeni odmerek FHES je 2 do 4 kapsule dnevno. Najenostavneje lahko preizkusimo njegovo učinkovitost pri gripah in prehladih. Takoj ko začne ščipati v grlu, povečamo odmerek FHES na 2-3 kapsule vsake štiri ure in obolenje se ne razvije, ali pa traja v lažji obliki le 2-3 dni.
Tako sva s soprogo običajno reševala težave pred potovanji in med njimi. Pa sva se pred leti kljub skrbi uštela. Tik pred potovanjem se je soproge lotevala viroza. V vročici priprav nisva ukrepala s FHES dovolj hitro in si nisva privoščila potrebnega počitka, pa je soproga obležala za več dni in letalo je odletelo brez naju.
Pred večtedenskim potovanjem v februarju 2017 pa nisva hotela tvegati. Več kot mesec dni pred potovanjem so v Sloveniji razsajale trdovratne viroze. Zato sva povečala odmerek na vsaj 6 kapsul dnevno, kot priporoča dr. Meyers v primerih, ko smo podvrženi nevarnostim obolelega okolja. Tak odmerek sva vzdrževala tudi na potovanju po prekomorskih deželah, pa nisva doživela niti ščipanja v grlu ne drugih zdravstvenih težav.

Zakaj je FHES tako učinkovit proti okužbam? Če se patogene bakterije zelo razmnožijo, jih lahko zatremo z močnimi oksidanti, kot so antibiotiki, a s tem škodimo lastnim celicam, ki imajo rade zelo antioksidantsko okolje. Dr. C. H. Howard je objavil, kolikšna mora biti antioksidantskost, da se bakterije ne razmnožujejo. Žal take stopnje antioksidantskosti ne moremo doseči s sadjem in zelenjavo in zato uživanje svežih sokov praviloma ne zaustavi razvoja prehlada, čeprav deluje blagodejno. Po meritvah na Univerzi v Ljubljani vsebuje kozarec vode s kapsulo FHES toliko antioksidantskega vodika kot vsaj 10.000 kozarcev sveže iztisnjenega soka. Z njim dosežemo antioksidantskost, pri kateri bakterije nimajo več moči, imunski sistem pa je okrepljen. Negativnih stranskih učinkov ni.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…