Skrb za možgane in srce

O maščobnih kislinah je že veliko napisanega in povedanega, zato se mnogi že dobro zavedajo, kako pomembne so za naše zdravje in dobro počutje. Nekoliko manj pa vemo o DHA – tipu omega-3 maščobnih kisline, ki pozitivno vpliva na naše možgane in imajo še vrsto drugih koristih lastnosti.

Tia Kemprele

Naše telo jih težko proizvede dovolj, zato strokovnjaki priporočajo, da ga dodatno vnašamo v naš organizem. To lahko naredimo s pravilno izbiro hrane (veliko ga vsebujejo ribe, še posebej losos) in z jemanjem prehranskih dopolnil. Le-ta so lahko pripravljena iz mikroalg in ne samo iz rib, kar je nedvomno dobra novica za alergike, vegetarijance in vegane.

Prednosti DHA

DHA pomaga ohranjati zdravje našega srca, saj zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni, deluje protivnetno, poskrbi za obnovo mišic po vadbi, uravnavanje krvnega pritiska in še bi lahko naštevali. Prav tako je mogoče z njim poskrbeti za povišanje t. im. dobrega holesterola. Raziskave so pokazale, da blagodejno vplivajo tudi na nosečnice, saj preprečuje prezgodnji porod. Analiza dveh velikih študij je pokazala, da so ženske, ki so vsak dan med nosečnostjo zaužile 600–800 mg DHA, zmanjšale tveganje za zgodnje prezgodnje rojstvo tudi za več kot 40 %. Prehranska priporočila so torej, da nosečnice tedensko vnašajo v telo 226 gramov omega-3 maščob – bodisi s pomočjo ribe z nizko vsebnostjo živega srebra ali prehranskih dopolnil. V zadnjem trimesečju nosečnosti in v prvih letih rojstva, DHA pomaga otroku pri pravilnem razvoju možganov in oči.

Tudi pri motnji pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), ki se najpogosteje pojavlja v otroških letih, a se nemalokrat prenese tudi v odraslo dobo, si lahko pomagamo z uživanjem DHA. Kot glavna omega-3 maščoba v možganih DHA pomaga pri povečanju pretoka krvi med mentalnimi nalogami. Raziskave so pokazale, da imajo otroci in odrasli z ADHD običajno nižjo koncentracijo DHA v krvi, kar torej vpliva na delovanje možganov – izboljša se vedenje in pozornost.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…