Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki spadajo v skupino esencialnih maščobnih kislin. To pomeni, da jih naše telo ne more samo tvoriti v zadostnih količinah in jih zato moramo vanj vnašati s hrano oziroma prehranskimi dopolnili.

V skupino omega 3 spadajo tri maščobne kisline, in sicer α-linolenska kislina (ALA), eiokozapentaenojska kislina (EPA) ter dokozaheksaenojska kislina (DHA). Glede na to, da so omega 3 maščobne kisline esencialne, imajo zelo pomembno vlogo za rast in razvoj organizma. Priporočljivo je, da predstavljajo vsaj 1 % celodnevnega energijskega vnosa.
Omega 3 maščobne kisline nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja.

Glavni viri omega 3 maščobnih kislin v hrani so mastne ribe, kot so na primer tuna, skuša, losos, sardine in postrv. Rastlinska hrana eiokozapentaenojske in dokozaheksaenojske kisline ne vsebuje, vsebuje pa α-linolensko kislino, ki se v telesu razgradi na ti dve maščobni kislini. To jo najdemo predvsem v lanenih semenih, chia semenih, špinači, kiviju, brusnicah ter nekaterih drugih živilih. Za osebe, ki ne jedo rib je tako priporočljivo, da vnašajo čim več živil, ki so bogata z α-linolensko kislino.

Omega 3 maščobne kisline imajo številne pozitivne funkcije v našem telesu. Nekatere izmed teh so:
• omogočajo pravilni razvoj možganov in živčevja,
• zmanjšujejo nivo »slabega« LDL holesterola in s tem tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj,
• povečujejo fluidnost celičnih membran in prenos medceličnih signalov,
• zmanjšajo tvorbo in izločanje vnetnih mediatorjev,
• ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Nekatere osebe imajo omejen vnos esencialnih maščobnih kislin s hrano, zato se pri vnosu lahko poslužujejo prehranskih dopolnili v obliki kapsul. Pametno je izbirati tiste, ki imajo vsaj 1 g ribjega olja na kapsulo ter dovolj EPA in DHA kislin.

Ostali članki iz teme prehrana

16.06.2019

Kaj so aminokisline in kakšna je njihova korist?

Aminokisline so pomemben dodatek jedilniku številnih športnikov in rekreativcev, saj se…
16.06.2019

Zelišče, ki razstruplja

Timijan je močno zelišče, ki ga uporabljamo pri razstrupljanju. Je podpora imunskega…
16.06.2019

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki spadajo v skupino…
10.06.2019

Pretiran strah pred ogljikovimi hidrati

V današnjih časih so mesto glavnega krivca za sodobne bolezni, predvsem debelost prevzeli…
23.05.2019

Vinska klet Zlati grič ponovno nagrajena!

Štajerska vinska klet Zlati grič vsako leto za svoja vrhunska vina prejme nekaj laskavih…