Zelišče, ki razstruplja

Timijan je močno zelišče, ki ga uporabljamo pri razstrupljanju. Je podpora imunskega sistema. Timijanov čaj nam bo pomagal pri odpornosti, priporoča pa se pri vseh okužbah dihal, pljučnici, pri boleznih želodca in črevesja ...

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Timijan naj bi pospeševal prebavo, lajšal izkašljevanje, pomagal pri akutnem bronhitisu, artritisu, nespečnosti, naj bi blažil krče ...
Timijan vsebuje vitamine B kompleksa, beta karoten, vitamin A, vitamin K, vitamin E, vitamin C in folno kislino.

Timijan v kulinariki
Timijan se uporablja v mediteranski kuhinji, najpogosteje kot začimba za divjačino, perutnino, jedi iz stročnic, zelene paprike. Po želji lahko uporabite sveže sesekljane liste ali pa suhe.

Timijanov čaj
Žličko timijanovega čaja pustimo stati 5 minut v skodelici kropa. Če uporabimo kar svežo rastlino, pa damo le polovico čajne žličke. Privoščite si do 3 skodelice dnevno.

KROMPIR S TIMIJANOM
Sestavine:
6 večjih krompirjev
sol
poper
olivno olje
svež timijan
Postopek:

Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir operemo in olupimo ter ga narežemo na tanke rezine. Solimo in popramo, dodamo nekaj žlic olivnega olja in dobro premešamo z rokami, nato pa ga razporedimo v pekač. Po vrhu ga potresemo z lističi timijana in pečemo približno 1 uro, vse dokler se krompir ne zapeče, da je hrustljav. Dober tek.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Ustrezna prehranska dopolnila

Ustrezna prehranska dopolnila so sestavni del zdrave prehraneMag. Nikola Krstič, dr. med.…
14.10.2019

Učinkovina cinkov piritionom

Kožne bolezni so zelo raznolike, od manj problematičnih, do zelo težkih kožnih bolezni,…
02.10.2019

Skrbite za vaše črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
16.09.2019

Kaj postaviti na krožnik našega šolarja?

Izbira pravilne, uravnotežene hrane z veliko vitamini in minerali je ključnega pomena za…
16.09.2019

Svetlinovo olje

Domovina rastline svetlina je sicer Severna Amerika, a ne glede na to, od kod izvira, jo…