Kaj so aminokisline in kakšna je njihova korist?

Aminokisline so pomemben dodatek jedilniku številnih športnikov in rekreativcev, saj se ob telesni aktivnosti potreba po aminokislinah znatno poveča, slednje omogoča boljšo sintezo mišičnih beljakovin in tudi boljšo regeneracijo.

Tamara Bukovec

Amino­kisline so esen­cialni gradniki telesa. Velik del naših celic, mišic in tkiv je zgrajen iz beljakovin, te pa iz aminokislin, zato so aminokisline zelo pomembne za vsakogar izmed nas. Pogosto pa prevladuje napačno prepričanje, da aminokisline upo­rabljajo samo športniki, kot dodatek k prehrani.
Aminokisline imajo med drugim tudi po­membno vlogo pri prebavi, izgradnji hrustanca, kosti, krvnih celic, hormonov in številnih nevrotransmitorjev oz. živčnih prenašalcev, ki vplivajo na telesne funkcije, splo­šno razpoloženje ter dobro počutje.

Aminokisline so bistvenega pomena za naše življenje
Aminokisline sestavljajo beljakovine, ki predstavljajo več kot 20 % našega telesa. Obstaja približno 100.000 različnih vrst belja­kovin, ki tvorijo naše telo, sestavljene pa so iz „verig" aminokislin.
Naravno obstaja 20 glavnih aminokislin v naši standardni genetski kodi. Delimo jih v tri skupine:
• esencialne aminokisline, naše telo jih ne more sinte­ti­zirati ali shraniti,
• neesencialne aminokisline, naše telo jih lahko proizvede samo v kolikor ima na razpolago dovolj virov belja­kovin z esencialnimi aminokislinami,
• pogojno esencialne aminokisline, telo jih potrebuje le v določenih okoliščinah (stres, bolezen, poškodbe, ...).

9 neesencialnih aminokislin:
histidin, izoleucin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin
11 esencialnih aminokislin:
arginin, glutamin, tirozin, cistein, glicin, prolin, serin, ornitin, alanin, asparagin in aspartat

Tako imenovani bazen aminokislin zajema celotno količino razpoložljivih prostih aminokislin v človeškem telesu. Velikost bazena pri odrasli osebi znaša med 120-130 g in se zamenja tri do štirikrat na dan, zato je potrebno telo redno oskrbovati z aminokisli­nami, deloma z biosintezo beljako­vin, deloma s prehrano in prehranskim dopolnilom.

Kako se aminokisline razlikujejo od beljakovin?
Beljakovine sestavljajo dolge, kompleksne „verige" aminokislin, ki so med seboj povezane. Ko zaužijemo beljakovine, se te razgradijo na posamezne aminokisline in se nato ponovno sestavijo v novo specifično beljakovino, glede na potrebe našega telesa. Ta kompleksen biološki proces imenujemo biosinteza beljakovin.

Zagotoviti je potrebno, da je bazen aminokislin kompleten in da se ohranja v ravnovesju. Če ena ali več aminokislin ni na voljo v zadostnih količinah je proizvodnja beljakovin oslabljena in metabolizem deluje v zelo okrnjenem načinu kar se odraža na našem počutju in zdravju.
BCAA aminokisline

Aminokisline valin, levcin in izolevcin so klasificirani kot primarni gradniki mišic. Imenujejo se razvejane aminokisline oz. BCAA in so pri­ljubljene tudi med rekreativnimi športniki, zlasti za vnos dodatne energije pred pričetkom, ter hitro mišično regene­racijo med in po športni aktivnosti.

Proste oblike aminokislin
Ta pomembna biolo­ška uporabnost je ključ­nega pomena za njihovo hitro absorpcijo, saj omogoča takojšnjo formiranje encimske aktivnosti za nastanek speciali­ziranih beljakovin. Prehranski strokovnjaki za največjo korist priporočajo uživanje aminokisline širokega spektra.
Zaužite aminokisline v prosti obliki, kot kapsule ali prah, so v obtoku že po 15 minutah, zaradi česar so zelo učinkovite pri zmanjševanju utrujenosti mišic, povečanju energije in hitrejši ter boljši regeneraciji.
Pri izbiri aminokislin bodite posebej pozorni na certi­fikat „Informed-Sport", ki zagotavlja, da je izdelek varen za vsakodnevno uživanje.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…