Ribe in vino

Katero vino izbrati ob ribjem meniju?
Vedno, ko pomislimo na ribji meni, je naša prva asociacija, kaj postreči poleg, suho belo vino. Zagotovo drži, da je ohlajen Sauvingnon iz Vinske kleti Zlati grič, katerega okus se razprostira od not po svežih limetah in zelnatih travnih tonih do tropskega sadja, skoraj nezmotljiv izbor in zagotovo prava dopolnitev blagih, luskastih belih rib. Kljub vsemu pa lahko v letošnjem poletju, času, ko so ribice pogosteje na naših jedilnikih, presežete izbor suhega belega vina in razmislite o mavrični ponudbi vin, ki jih lahko postavite na mizo vedno, ko se boste odločili ribe postaviti kot osrednji del vašega obroka.

Mit: Rdeče vino ne gre k ribam!
Zagotovo ste že velikokrat slišali, da k ribam nikar ne pijte rdečega vina, saj visoka vsebnost tanina v kombinaciji z ribami v ustih ustvari kovinski okus. Morda to v nekaterih primerih drži, a posplošeni mit lahko mirno zatremo. Nekatera rdeča vina se lepo spajajo s posebnimi vrstami rib in v ustih delujejo nadvse harmonično. Vsestransko rdeče vino z izrazito sortno aromo, ki spominja na jagodičevje, maline in marmelado, je Modri pinot iz Vinske kleti Zlati grič. Velja za skoraj nezmotljiv izbor pri večini jedi, na ribji plošči pa se bo najboljše ujel z ribami z bogatim, mastnim mesom, kot sta losos in postrv. Prav tako bo Modri pinot lepo zaokrožil težje jedi, kot so testenine ali rižote z morskimi sadeži, pogosto dopolnjene s smetanovimi omakami.

Je penina res samo aperitiv?
Medtem ko mnogi verjamejo, da je penina najboljša pijača dobrodošlice ali morda spremljava ob sladici, vam z veseljem povemo, da je penina še veliko več kot le-to. Ker je sladkastega okusa, se pogosto celo zgodi, da dva sladka okusa, ko spajamo penino in sladico, nista kompatibilna. Brbončice boste veliko bolj polaskali s kombinacijo rahlo oslajenega vina in slane jedi. Osvežujoči mehurčki Konjiške penine iz Vinske kleti Zlati grič bodo s svojim iskrenjem posebej prijeten kontrast mastnim ocvrtim ribjim jedem.

 

Ostali članki iz teme prehrana

09.12.2019

Kako shujšati hitro, zdravo in za vedno?

Strokovnjaki hujšanju najraje dodajo opisne pridevnike, kot so počasno, postopno,…
09.12.2019

Kava, ki je več kot samo kava

Smo narod kavopivcev, kavoljubcev. To je v naši kulturi, DNK-ju, če lahko to rečemo. Kava…
14.11.2019

Katero vino postreči ob krepčilni solati ali najbolj priljubljenih testeninah?

Martinov teden je v polnem teku in, kdaj, če ne zdaj, je pravi trenutek, da izberemo…
07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…