Svetlinovo olje

Domovina rastline svetlina je sicer Severna Amerika, a ne glede na to, od kod izvira, jo danes najdemo tudi pri nas. Ponaša se z rumenimi cvetovi, ki najlepše zacvetijo, ko se dan preveša v noč.

Veronika Bilban

Zvečer je namreč tisti čas, ko lahko cvetove občudujemo v največji njihovi lepoti. Toda rastlina ponuja več kot samo okras, saj so jo že pred davnimi časi uporabljali za lajšanje nekaterih zdravstvenih tegob.

Stebla rastline so svetlo zelene ali rdečkaste barve, prekrivajo pa jih bele dlačice. Zeleni listi so dokaj majhni, cvetovi pa imajo blag vonj po limoni. Rastlina je še posebej opazna v poznem poletju ali jeseni. Je dvoletna cvetoča rastlina, ki zraste od 30 do 150 cm visoko. Rastlina je dvoletnica.
Dandanes je precej dobro poznano svetlinovo olje, ki se pridobiva iz semen rastline, saj se mnogi že zavedajo njegovega blagodejnega učinka na naše zdravje in počutje. Semena pogosto hladno stiskajo, da dobijo kvalitetno olje, ki pa se nato uporablja za zmanjšanje bolečin pred menstruacijo,
Ta divja roža je bogata z omega 3 in mega 6 esencialnimi maščobnimi kislinami, ki skrbijo za zdravje našega telesa. Prav tako se ponaša z vitaminom E, močnim antioksidatom, in tudi z vsebnostjo pomembne gama-linolenske kisline in linolne kisline, ki nase vežeta proste radikale in sta zato pomembni za zaščito živcev in celic. GLA tudi povečuje tvorbo prostaglandina, ki izboljša pretok krvi, poleg tega skrbi za znižanje slabega holesterola in organizem brani pred nastankom srčno-žilnih bolezni.

Uživanje omenjenega olja pozitivno vpliva na kožo, saj le-ta postane bolj prožna in čvrsta, bolj sveža in manj utrujena. Še posebej je priljubljen pri predstavnicah nežnejšega spola, saj mnoge zatrjujejo, da naj bi olje blagodejno vplivalo ne le na kožo obraza, temveč tudi na njihove nohte in lase.

Ostali članki iz teme prehrana

14.11.2019

Katero vino postreči ob krepčilni solati ali najbolj priljubljenih testeninah?

Martinov teden je v polnem teku in, kdaj, če ne zdaj, je pravi trenutek, da izberemo…
07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…