Kaj postaviti na krožnik našega šolarja?

Izbira pravilne, uravnotežene hrane z veliko vitamini in minerali je ključnega pomena za šolajoče otroke.

Veronika Bilban

Naši najmlajši morajo biti sposobni obiskovati pouk, sodelovati z vrstniki in se osredotočiti na naloge, saj se učijo matematike, branja, tujega jezika, ustvarjalnega razmišljanja ... Nalog in izzivov je kar nekaj, zato potrebujejo fizično in psihično kondicijo, da dosežejo čim boljše rezultate. Če želijo res dobre ocene, jim zdrava prehrana lahko pomaga. S pravilno izbiro živil je mogoče izboljšati uspešnost na socialnem, fizičnem in duševnem področju.

Z zadostno količino zaužitih beljakovin, vitaminov, mineralov iz hrane se bodo uspešno borili proti utrujenosti, izčrpanosti, bolezni. Še posebej zdrav zajtrk bo pripomogel, da bodo dan začeli bolje in z večjo mero energije in boljše volje. V hladnejših dneh ne pozabite na zadostno mero vitamina C, kar bo zmanjšalo tveganje za nastanek prehlada, angine ali gripe. Pomanjkanje železa bo na primer povzročilo slabo počutje in utrujenost, omotičnost in sčasoma anemijo. Posledica bo pomanjkanje pozornosti in nemalokrat se pojavijo tudi učne težave. Zaradi pomanjkanja vitamina B lahko otrok postane pozabljiv, razdražljiv, zmeden, zato mu ne pozabite ponuditi zeleno listnato zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, ribe idr.

Kadar so otroci lačni, se težje koncentrirajo, slabše komunicirajo, so bolj razdražljivi ... Če bodo njihovi želodčki polni oz. napolnjeni z zdravimi priboljški, bo njihov um deloval hitreje in bolj učinkovito, lažje se bodo lotili nalog in dosegali bodo boljše ocene.
Nikar pa ne pozabite, da je treba učencem preprečiti uživanje predelane hrane, ki vsebuje konzervanse, veliko vsebnost nasičenih maščob, sladkorja in drugih telesu in umu škodljivih snovi.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Ustrezna prehranska dopolnila

Ustrezna prehranska dopolnila so sestavni del zdrave prehraneMag. Nikola Krstič, dr. med.…
14.10.2019

Učinkovina cinkov piritionom

Kožne bolezni so zelo raznolike, od manj problematičnih, do zelo težkih kožnih bolezni,…
02.10.2019

Skrbite za vaše črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
16.09.2019

Kaj postaviti na krožnik našega šolarja?

Izbira pravilne, uravnotežene hrane z veliko vitamini in minerali je ključnega pomena za…
16.09.2019

Svetlinovo olje

Domovina rastline svetlina je sicer Severna Amerika, a ne glede na to, od kod izvira, jo…