Kaj postaviti na krožnik našega šolarja?

Izbira pravilne, uravnotežene hrane z veliko vitamini in minerali je ključnega pomena za šolajoče otroke.

Veronika Bilban

Naši najmlajši morajo biti sposobni obiskovati pouk, sodelovati z vrstniki in se osredotočiti na naloge, saj se učijo matematike, branja, tujega jezika, ustvarjalnega razmišljanja ... Nalog in izzivov je kar nekaj, zato potrebujejo fizično in psihično kondicijo, da dosežejo čim boljše rezultate. Če želijo res dobre ocene, jim zdrava prehrana lahko pomaga. S pravilno izbiro živil je mogoče izboljšati uspešnost na socialnem, fizičnem in duševnem področju.

Z zadostno količino zaužitih beljakovin, vitaminov, mineralov iz hrane se bodo uspešno borili proti utrujenosti, izčrpanosti, bolezni. Še posebej zdrav zajtrk bo pripomogel, da bodo dan začeli bolje in z večjo mero energije in boljše volje. V hladnejših dneh ne pozabite na zadostno mero vitamina C, kar bo zmanjšalo tveganje za nastanek prehlada, angine ali gripe. Pomanjkanje železa bo na primer povzročilo slabo počutje in utrujenost, omotičnost in sčasoma anemijo. Posledica bo pomanjkanje pozornosti in nemalokrat se pojavijo tudi učne težave. Zaradi pomanjkanja vitamina B lahko otrok postane pozabljiv, razdražljiv, zmeden, zato mu ne pozabite ponuditi zeleno listnato zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, ribe idr.

Kadar so otroci lačni, se težje koncentrirajo, slabše komunicirajo, so bolj razdražljivi ... Če bodo njihovi želodčki polni oz. napolnjeni z zdravimi priboljški, bo njihov um deloval hitreje in bolj učinkovito, lažje se bodo lotili nalog in dosegali bodo boljše ocene.
Nikar pa ne pozabite, da je treba učencem preprečiti uživanje predelane hrane, ki vsebuje konzervanse, veliko vsebnost nasičenih maščob, sladkorja in drugih telesu in umu škodljivih snovi.

Ostali članki iz teme prehrana

08.08.2020

Hrana, ki pomirja

Obdobje, v katerem se posvečamo boju proti tveganju okužbe z virusom COVID-19, je stresno…
07.08.2020

Kako narediti popolno hobotnico izpod peke

Poletje je čas za druženja z družino in prijatelji, ki se zavlečejo dolgo v noč, je pa…
04.08.2020

Pijača, ki topi kilograme v rekordnem času

Napitek s katerim boste opazili rezultate že v enem tednu. Ne bo se vam treba pretirano…
17.07.2020

Okusno uživanje brez prenajedanja

Slovenija je v zadnjih letih zagotovo postala tudi butična kulinarična destinacija. To…
23.06.2020

Zdrava prebava za zdrav imunski sistem

Številni sistemi v našem telesu tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja in…