7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

 

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate prijateljico, ki poje veliko hrane in se sploh ne redi? Dobrodošli v svet presnove, čeprav ni le stvar sreče ali usode ...

Presnova oz. hitrost presnove je serija kemijskih reakcij v organizmu, kjer telo preprosto povedano troši energijo in pokuri kalorije.

»Presnova je lahko hitra, upočasnjena ali srednja, ne glede na velikost ali sestavo telesa,« izjavlja dr. Chin-Hao-Lee, profesor genetike na Oddelku za zdravje ameriške Univerze Harvard in dodaja, da je le delno genska, kajti pravilna prehrana in fizična telesna aktivnost jo lahko pospešita.

Pozdravljeni, sem mag. Vesna Brajnik, certificirana nutricionistka na Akademiji za Zdravje in znanost v Veliki Britaniji. Moje znanje in delo sta osnovana na znanosti. Širim znanje o tem, kako si s prehrano pomagamo, pri čimer upoštevam serijo znanstvenih dokazov.

Razkrijem vam nekaj esencialnih korakov, ki vam bodo pomagali, da dejansko pospešite metabolizem in pokurite več kalorij:

Pospešite tempo z visokointenzivnim intervalnim treningom, npr. pri sprehodu ali teku pospešite tempo za 30-60 sekund in se nato vrnite na običajni tempo. To ponavljajte 8-12 minut.

Beljakovine – vsak obrok pospeši presnovo za nekaj ur. To imenujemo termični učinek hrane, ki nastane zaradi dodatnih kalorij, ki jih telo potrebuje za prebavo, absorpsijo in obdelavo hranil v obroku. Beljakovine pospešijo termični učinek hrane kar za 15-30 %, ogljikovi hidrati pa le za 5-10 % in maščobe za 0-3 %. Ob uživanju beljakovin boste imeli tudi prej občutek sitosti in se ne boste prenajedali.

Voda - pospešuje presnovo in pomaga, da ste prej siti, še posebej če pijete pol ure pred obroki.

Lažje uteži – ustvarjanje mišic z dvigovanjem lažjih uteži pospešuje presnovo.

Zeleni čaj – poveča presnovo za 4-5 %. Pomaga vam tudi spremeniti del maščob uskladiščenih v vašem telesu v maščobne kisline, kar omogoči, da pokurite maščobe od 10-17 % hitreje.

Pikantna hrana – paprika vsebuje kapsaicin, ki znatno pospešuje presnovo.

Spanje – zaradi pomanjkanja spanja pokurite znatno manj kalorij, način presnove sladkorjev in regulacija hormonov apetita bosta prav tako spremenjena, zato je pomembno, da spite 7-8 ur na noč.

S treningi ne smete pretiravati, kajti to bi povečalo količine prostih radikalov v telesu (več o tem v moji knjigi Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano), ko pa stradamo in se nepravilno prehranjujemo izgubljamo esencialna hranila, kar privede do težav in bolezni. Prekinitveni post je zelo aktualna tema in v določenih primerih zelo učinkovita, vendar mora biti pravilno izvedena. O tem bom spregovorila na predavanju na temo Metabolizem in Prekinitveni post dne 26. 10 v City Hotelu v Ljubljani ob 12.30. Za prijave: Mag. Vesna Brajnik 040 806 351

Promocijsko besedilo

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…