Matcha čaj - zdrava alternativa kavi


Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica kave, brez katere si marsikdo ne predstavlja dneva. Ker pa kavo zjutraj velikokrat spijemo na dušek in celo na prazen želodec, lahko povzroči neprijeten občutek v želodcu in intenziven naval energije, ki pa žal pogosto popusti, še preden pridemo na delovno mesto. A ni treba, da je temu tako. S skodelico matcha zelenega čaja so lahko vaša jutra dosti bolj prijetna in polna prave naravne energije.
Nastja Kramer
Kaj sploh je matcha čaj?
Matcha je narejena iz najkvalitetnejših listov čajevca, ki jih 20 do 30 dni pred žetvijo pokrijejo s ponjavami, da jih zaščitijo pred sončno svetlobo. S tem spodbudijo rast listov čajevca, ki imajo zaradi tega postopka bogatejšo teksturo in okus. Ob žetvi izberejo le najkvalitetnejše liste, jih na hitro poparijo in s tem zaustavijo fermentacijo. Takšne liste nato posušijo in hranijo v hladnem prostoru, s čimer ojačajo okus matche. Posušene liste s kamni zmeljejo v prepoznavni zeleni prah. Na Japonskem so matcho poimenovali kar eliskir nesmrtnosti in jo začeli uživati z namenom izboljšanja zdravja.
Matcha namreč vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki v tvojem telesu tvorijo ščit pred raznimi boleznimi. Obstaja pa tudi veliko dokumentiranih primerov s pozitivnimi učinki pri uravnavanju nivoja sladkorja in holesterola, upočasnjevanju staranja in preprečevanju degenerativnih procesov v telesu. Kljub temu da ima matcha vse te zdravilne lastnosti, jo večina ljudi pije zaradi drugega razloga. Vsebuje namreč visok delež kofeina.
Različno delovanje kofeina v kavi in matcha čaju
Kofein poznamo kot blago poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem. Pridobivamo ga iz kavnih zrn, iz listov čajevca in iz kakavovih zrn. A delovanje kofeina na telo je odvisno predvsem od ostalih snovi, ki se nahajajo v rastlini. Ravno zato je na primer učinek kave na telo popolnoma drugačen kot učinek matche.
''Namesto kavnega energijskega neravnovesja vam matcha postreže z bolj konstantno energijo, ki traja dlje.''
Matcha poleg kofeina vsebuje tudi antioksidante v obliki polifenolov, med katerimi prevladujejo katehini ter tanine, zaradi katerih je sproščanje kofeina v telo precej počasnejše in enakomernejše kot pri kavi. Na ta način se izognemo hitremu dvigu energije, kateremu sledi strm padec le-te, kot je to običajno pri kavi. Namesto kavnega energijskega neravnovesja vam matcha postreže z bolj konstantno energijo, ki traja dlje. Njen učinek čutimo od 2 do 6 ur, zato jo lahko pijete praktično kadarkoli, razen takrat, ko odhajate spat. No ja - razen če želite imeti s svojo boljšo polovico burno noč.
Ko govorimo o kofeinu, pa ne moremo mimo tega, da ne bi omenili tudi kortizola. Stresnega hormona, ki se ob pitju kave vedno dodatno dvigne in lahko povzroči zvišan pritisk in občutek živčnosti. Kot potrjujejo mnogi strokovnjaki, se je zaradi vpliva na kortizol smiselno odpovedati ravno jutranji kavi. Okrog 8. ure zjutraj namreč začne naša nadledvična žleza proizvajati kortizol, ki je zato zjutraj najvišji. Ta proces je popolnoma normalen in nam pomaga, da lažje zakorakamo v nov dan. V kolikor se kortizol zaradi pitja kave še dodatno dvigne, ima lahko to na dolgi rok negativne posledice na naše telo in na nadledvično žlezo, ki lahko začne svojo jutranjo funkcijo opravljati nezanesljivo. Tega si pa verjetno ne želimo?
''Matcha vam bo poleg energije dala tudi občutek sproščenosti ter večjo moč koncentracije in fokusa, kar je še ena izmed mnogih prednosti tega zelenega napoja.''
Temu se lahko preprosto izognemo tako, da naš jutranji obred nekoliko prilagodimo in si namesto kave privoščimo okusno matcho. Ta vam bo poleg energije dala tudi občutek sproščenosti in večjo moč koncentracije in fokusa, kar je še ena izmed mnogih prednosti tega zelenega napoja. Če boste kasneje še vedno hrepeneli po kavi, si jo lahko brez slabe vesti privoščite po tem, ko bo vaš nivo kortizola že nekoliko padel in bo tudi učinek kave dosti manj destruktiven za vaše telo.
Kako se pripravi ta eliskir nesmrtnosti ?
Čeprav je matcha zeleni čaj, je njena priprava nekoliko drugačna. V prah zmleti listi čajevca namreč niso v vrečicah, kot smo vajeni pri običajnem čaju. Vseeno je priprava okusne matche zelo preprosta in poteka v 3 korakih. V skodelico dodate eno čajno žličko matche, prelijete z vročo vodo ter premešate. Po originalnem japonskem receptu naj bi se matcha mešala z bambusovo metlico, lahko pa uporabite kar leseno žličko.
Okus matche je precej podoben zelenemu čaju, le da je bolj poln in nekoliko bolj grenak. Za bolj sladek okus se lahko vanjo dodata tudi vaše najljubše rastlinsko mleko in sladilo.

Lahko pa preizkusite kar Matcha latte mix ...
Za vse tiste, ki bi radi podoživeli kremasti okus matche vedno in povsod, smo v Malinci za vas pripravili mešanico Matcha latte mix, v katerem je poleg bio japonske matche tudi bio kokosovo mleko v prahu in malce bio kokosovega sladkorja.
Mešanico samo prelijete z vročo vodo in uživate v okusnem in zdravem napitku.
Če bi radi 100 % bio Matcho ali bio Matcha Latte Mix preizkusili tudi sami, ju dobite na spletni strani www.malinca.si ali v Hipermarketih in Supermarketih Mercator po Sloveniji.

Ostali članki iz teme prehrana

17.07.2020

Okusno uživanje brez prenajedanja

Slovenija je v zadnjih letih zagotovo postala tudi butična kulinarična destinacija. To…
23.06.2020

Zdrava prebava za zdrav imunski sistem

Številni sistemi v našem telesu tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja in…
10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…