Poznate koristi rdeče pese?


Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem jedilniku.
Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si
Rdečo peso uvrščamo med nizkokalorična živila, čeprav ima v primerjavi z drugo zelenjavo višjo vrednost sladkorjev. Je bogat vir magnezija, folne kisline, kalija, železa, kroma in mangana. Sok rdeče pese znižuje krvni tlak pri osebah s povišanim krvnim tlakom in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.
Rdeča pesa vsebuje veliko vitamina C, le-ta je izvrsten za krepitev imunskega sistema. V pesi najdemo minerale. Magnezij, ki je nujen za normalno delovanje živčnega sistema in mišic, in mangan, ki koristi kostem, jetrom, ledvicam. Rdeča pesa vsebuje še folno kislino, ki jo v večjih količinah potrebujejo predvsem nosečnice. Prav tako je ta zelenjava bogata z betainom, snovjo, ki pomaga ščititi celice in preprečuje vnetja v telesu. Nitrati v rdeči pesi pomagajo pregnati utrujenost. Pred telesno aktivnostjo je dobro popiti kozarec soka rdeče pese in imeli bomo več energije.
Zanimivosti:
- Rdeča pesa pomaga pri prečiščevanju krvi in jeter.
- Rdečega barvila betanina naše telo ne more povsem razgraditi, zato uživanje večjih količin rdeče pese povzroči rdečkasto obarvanje urina in blata, ki pa ni nevarno.
- Betanin se uporablja tudi kot barvilo v prehranski industriji Najpogosteje se uporablja za obarvanje sladoleda in sladkih pijač.
- V listih rdeče pese je več železa kot v špinači. Super se prileže v smutijih.
- Rdečo peso lahko kuhate, pečete ali pražite; odlično se poda k feta siru, paše z oljčnim oljem, surovo pa lahko naribate na zeleno solato ali iz nje pripravite sok.

Recept
RDEČA PESA V PEČICI
Rdečo peso olupimo in narežemo na kolobarje, dodamo olivno olje in zavijemo v aluminijsko folijo. Vse skupaj pečemo v pečici 45 minut na 180° C. Pečeno rdečo peso začinimo s timijanom ali drobnjakom ter potresemo z nadrobljeno feto.

Ostali članki iz teme prehrana

17.07.2020

Okusno uživanje brez prenajedanja

Slovenija je v zadnjih letih zagotovo postala tudi butična kulinarična destinacija. To…
23.06.2020

Zdrava prebava za zdrav imunski sistem

Številni sistemi v našem telesu tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja in…
10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…