Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih težav od otroštva pa do starosti izhaja iz črevesja. Če tam prevladujejo strupe ustvarjajoči mikrobi, prej ali slej popusti črevesna stena in postane prepustna. Skoznjo vdirajo iz črevesja v kri vnetne molekule, ki sprožajo vnetja tudi v možganih.

Dr. Iztok Ostan

Zavedajoč se tega, sta naša mlada sorodnika poskrbela, da je njuna hčerka že kmalu po rojstvu začela uživati bio probiotik EM. Že od desetega dneva starosti sta ji v stekleničko mleka dodajala po žlico probiotika, tako da je postalo mleko kar rožnate barve. Ješča dojenčica ga je z užitkom popila. Sedaj je malčica stara dobro leto in v vsem času ni imela niti enkrat črevesnih krčev (kolike), ki so sicer pri otrocih pogost pojav. Je nasmejan zdrav otrok.

Raziskava, ki jo je leta 2015 objavila dr. A. Pärtty s sodelavci, potrjuje, da je koristno dajati otrokom probiotike že v prvih šestih mesecih življenja. V skupini otrok, ki so jim tako dajali probiotike, po 13 letih ni bilo nobenega primera avtizma ali motenj pozornosti in hiperaktivnosti (ADHA), v kontrolni skupini otrok, ki takega dodatka prvega pol leta življenja niso dobivali, pa jih je bilo v trinajstem letu starosti že 17,1 %.

A tudi če se pri otroku že pojavijo duševne težave in kronična vnetja, se da pomagati prav z dobrimi črevesnimi bakterijami.

Dvanajstletnega Jasona je mati pripeljala k dr. Perlmutterju. Deček je z rokama obsesivno ponavljal iste gibe, ni si mogel zavezovati vezalk, ni govoril v celih stavkih, izogibal se je komunikaciji. Dr. Perlmutter v takih primerih priporoča brezglutensko prehrano z nizko ravnjo ogljikovih hidratov. Po laboratorijski analizi fekalij je ugotovil, da dečku skoraj povsem primanjkuje dobrih bakterij. Tako je priporočil, naj dodajajo njegovi prehrani izbrani probiotik in vitamin D. Jasonova mati se je oglasila čez tri tedne in povedala, da si zdaj Jason sam zavezuje vezalke, se več pogovarja z njo, skratka, napredek je bil velik.

 

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…