Jesen = kostanj = zdravje

Že kot otrok sem se neizmerno veselila jesenskih mesecev. Poletna vročina mi nikoli ni bila blizu, z leti pa je tako ta letni čas zame postal pravo olajšanje po poletju. Jesen pa s seboj ne prinese zgolj ohladitve ozračja, pač pa tudi mnogim tako ljube gozdne plodove, ki gredo še bolj v slast, ko jih naberemo sami na sprehodu v naravi.

Aleksandra Lamut

Kostanj je eden tistih plodov, ki jih poznamo vsi. Veselimo se hladnih večerov ob toplem ognju, ko obdani s prijatelji in družino pečemo kostanj, vsekakor pa tudi vsi sosedje vedo, kaj počnemo takrat, saj se omamne arome širijo povsod po soseski.

Kakšen mora biti zdrav navadni kostanj?

Kostanj je značilno bogate rjave barve, bleščečega usnjatega videza. Ovit je v bodičasto lupino, v kateri navadno najdemo dva do tri plodove. Navadni kostanj, ki ga poznamo v Sloveniji, mora biti tudi brez vonja.

Vsi vemo, kako kostanj izgleda, ne poznamo pa tudi vseh zdravilnih učinkov, ki jih ima na naš organizem. Sestava kostanja je večinoma škrobnata, zato je dober tudi kot nadomestek krompirja, vsebuje pa še nekaj beljakovin in maščob, pa tudi veliko količino vitaminov B skupine, folne kisline, kalija in fosforja, največji delež pa pripada vitaminu C.

Prav zaradi vsega naštetega je še kako dobrodošlo dejstvo, da kostanj dozori in je primeren za uživanje ravno v jesenskem času. V teh mesecih namreč naše telo potrebuje hrano, ki je izdatno obogatena z vitamini in minerali, da nas pripravi na dolgo in mrzlo zimo. Ob njenem prihodu moramo svoje telo še dodatno ogreti, ne zgolj s toplimi oblačili, pač pa tudi s prehrano. Pečen ali kuhan kostanj je tako lahko odlična sestavina na vašem jedilniku – ne le zaradi vitaminov in mineralov, pač pa tudi zaradi dejstva, da topla hrana krepi ledvice in želodec, torej organe, ki so po dognanjih tradicionalne kitajski medicini energetsko nekoliko šibkejši prav v jesenskem in zimskem času.

Kako ga uporabljamo?

Užitna je notranjost ploda, zato je lupino potrebno odstraniti. Kostanj je užiten tudi surov, vendar je precej trpkega okusa, zato je bolj okusen, če ga termično obdelamo. Iz kuhanega kostanja lahko pripravimo sladice, pireje, nadeve za testenine, lahko ga spečemo na odprtem ognju ali v pečici, iz njega pa lahko naredimo tudi moko.

Torej, pot pod noge, dragi bralec! Odpravite se v gozd, nadihajte se svežega zraka in naberite vrečko sladkega kostanja. Obrestovalo se vam bo.

Ostali članki iz teme prehrana

26.05.2021

Beli vratič (Tanacetum parthenium)

Patricija Šenekar Beli vratič je okoli 50 cm visoka trajnica, ki spada v red košarnic. Ko…
19.05.2021

Velika kopriva (Urtica dioica)

Patricija Šenekar Njena zdravilna moč je znana že dolgo in je neizmerna. Vsestranska je…
17.05.2021

Svetovni dan čebel: Tretjina hrane je odvisna od čebel

»Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice,« govori besedilo znane slovenske viže.…
12.05.2021

Vinski koktajl: obvezno razvajanje ob toplejših spomladanskih dneh

Pošteno smo že zakorakali v pregovorno najlepši spomladanski mesec maj in sonce je…
05.05.2021

Bor, Smreka, Jelka … (Pinaceae)

Patricija Šenekar V ljudskem zdravilstvu je znanih veliko pripravkov iz vseh vrst…