Beljakovine se ne nahajajo le v mesu, jajcih in mleku

Beljakovine so ključne za pravilno delovanje našega telesa, saj gradijo in obnavljajo celice. Živila živalskega izvora so popoln vir beljakovin, obstajajo pa tudi rastlinski viri beljakovin, ki vsebujejo še veliko vitaminov in mineralov. Da bo naše telo zdravo, kombinirajmo tako živila živalskega kot rastlinskega izvora, v nadaljevanju pa preberite, katera so slednja.


Fižol in čičerika

Stročnici fižol in čičerika sta odlična vira beljakovin, zanimivo pa je, da porcija fižola vsebuje enako količino beljakovin kot hamburger. Obe stročnici lahko uporabimo v solatah ali kot priloge jedem, v enolončnicah in zelenjavnim jedem, odličen pa je tudi namaz iz čičerike – humus.

Grah in druga zelenjava

Še ena stročnica, ki je v kuhinji nadvse uporabna in ima ogromno beljakovin, je grah. Pripravite ga v omakah, z olivnim oljem, peteršiljem, kot prilogo, nekateri pa prisegajo celo na grahov humus. Nekaj beljakovin lahko najdemo tudi v listnati in drugi zelenjavi, na primer v brokoliju, ohrovtu in špinači.

Oreški in semena

Ne le beljakovine, ampak tudi zdrave maščobe vsebujejo mandlji, indijski oreški, orehi in pistacije. Enako je s semeni, na primer sezamom, makom in sončničnimi semeni. Zanimivo je, da lahko semenom in oreškom za 500-krat povečamo količnio encimov in vitaminov, če jih večer pred uporabo kalimo oz. namočimo v vodo.

Tempeh in tofu

Bogat vir beljakovin sta tudi iz soje narejeni živili tempeh in tofu. Uporabljata se v sendvičih in solatah, lahko ju začinimo in popražimo ali pa kupimo takšne z zelišči, zelenjavo in začimbami.


Lučka Bajs
Vir: dobranovica.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…