Pozitivna dejstva o čokoladi

Brez dvoma je čokolada kraljica med sladkarijami. Mnogim je čokolada užitek, ki se mu ne morejo in ne želijo odreči. Le kdo ne pozna mitov, da ta sladka stvar redi, povzroča mozoljavost, glavobole in druge nevšečnosti? Vendar je prav, da se seznanite tudi s pozitivnimi učinki čokolade!

Kakavova zrna v nepredelani obliki vsebujejo veliko rudnin, predvsem železo, magnezij, krom, fosfor, kalij, cink in baker. Bogata so tudi z vitamini skupine B, vitaminoma C in E ter aminokislinami, predvsem triptofanom in anandamidom, ki pomagata sproščati hormon sreče serotonin, kateri vzbuja občutke ugodja, ter endorfine, ki blažijo bolečine.

Izberite raje temno čokolado, ki vsebuje najmanj 55% kakavovih zrn.
Zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada. Vendar pazite, pretirano uživanje ima ravno nasproten učinek. Zaradi velike vsebnosti kakava je najbolj zdrava temna čokolada. To so vse tiste, ki imajo 55 ali več odstotkov kakavovih delcev. Po okusu je nekoliko bolj grenka, a ima manjšo kalorično vrednost. Prav tako ima veliko bolj poln okus, zato se je tudi hitreje nasitimo.
Čokolada je polna antioksidantov, kateri varujejo in godijo našemu telesu. Dejstvo je, da imata temna čokolada in kakav več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino. Redni jedci temne čokolade lahko čutijo vpliv na svoje srce, imajo nizek krvni pritisk in nizek nivo slabega holesterola.

Vir: dobranovica.si

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…