Pozitivna dejstva o čokoladi

Brez dvoma je čokolada kraljica med sladkarijami. Mnogim je čokolada užitek, ki se mu ne morejo in ne želijo odreči. Le kdo ne pozna mitov, da ta sladka stvar redi, povzroča mozoljavost, glavobole in druge nevšečnosti? Vendar je prav, da se seznanite tudi s pozitivnimi učinki čokolade!

Kakavova zrna v nepredelani obliki vsebujejo veliko rudnin, predvsem železo, magnezij, krom, fosfor, kalij, cink in baker. Bogata so tudi z vitamini skupine B, vitaminoma C in E ter aminokislinami, predvsem triptofanom in anandamidom, ki pomagata sproščati hormon sreče serotonin, kateri vzbuja občutke ugodja, ter endorfine, ki blažijo bolečine.

Izberite raje temno čokolado, ki vsebuje najmanj 55% kakavovih zrn.
Zmerno uživanje temne čokolade ohranja zdravo srce in zmanjšuje možnost smrti zaradi srčnega napada. Vendar pazite, pretirano uživanje ima ravno nasproten učinek. Zaradi velike vsebnosti kakava je najbolj zdrava temna čokolada. To so vse tiste, ki imajo 55 ali več odstotkov kakavovih delcev. Po okusu je nekoliko bolj grenka, a ima manjšo kalorično vrednost. Prav tako ima veliko bolj poln okus, zato se je tudi hitreje nasitimo.
Čokolada je polna antioksidantov, kateri varujejo in godijo našemu telesu. Dejstvo je, da imata temna čokolada in kakav več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino. Redni jedci temne čokolade lahko čutijo vpliv na svoje srce, imajo nizek krvni pritisk in nizek nivo slabega holesterola.

Vir: dobranovica.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…