MSM - mineral lepote

Ste se kdaj vprašali, kaj bi bil najboljši način za začetek vašega dneva? Nekdo mi je nekoč rekel: 1 žlica MSM v prahu, 1 kozarec vode in sok 1 limone! Rehidrira, čisti, poživlja in začne se proces globokega zdravljenja in procesa gradnje v vsaki celici telesa.
Kaj je MSM?
MSM je akronim za metil sulfonil metan, žveplovo spojino, ki bi jo morali ljudje in drugi sesalci vsak dan zaužiti. MSM je biološko aktivna oblika organskega žvepla, ki ga telo zlahka absorbira in uporabi za normalen potek številnih telesnih procesov.
MSM v prahu je visoko kakovostna oblika organskega žvepla, bistvena komponenta vezivnih tkiv, sklepne tekočine, kože ter nohtov.
Kako nastane MSM?
MSM nastaja pri rastju alg v oceanih in izhlapeva v oblake. V obliki dežja pade nazaj na zemljo in postane hrana in hranilo za vse zemeljske organizme. MSM je visoko koncentriran v rastlinah izpostavljenih obilnemu deževju npr. skorja borovcev, divjih trav, aloe vera itd. MSM je pridobljen z ekstrakcijo iz teh rastlin in je na voljo v kristalih.
Spada v družino žvepla, vendar ga ne smemo zamenjati za žveplova zdravila, ki lahko povzročajo alergije. MSM se uporablja kot dodatek k prehrani že leta. Točna, neprekinjena in dolgotrajna raziskava kaže na to, da MSM ni v nobenem primeru toksičen, ne glede na način kako ga jemljemo. Njegov profil je tak kot pri vodi - ne moremo ga vzeti preveč, saj ga telo vzame le toliko, kot ga potrebuje, v roku 12-ih ur pa ga izloči iz organizma. Žveplo je izrednega pomena. Polovica vsega žvepla v telesu se nahaja v mišicah, koži in kosteh. Žveplo je nujen pri proizvodnji kolagena, glavne sestavine hrustanca in veznega tkiva.
MSM je mineral lepote
Za žveplo pravijo, da učinkuje kot "notranja kozmetika", saj je nujno za gradnjo podpornega tkiva v koži, ki ga ta potrebuje, da bi bila čvrsta, mehka in prožna. Če kožno tkivo oslabi, nastajajo gube. MSM dobrodejno deluje tudi na brazgotinasto tkivo, ki potem postane mehkejše in manj vidno. MSM pomaga tudi pri odpravljanju astme, alergije, ekcemov, aken, luskavice, kvas okužbe, mišičnih krčev, zaprtja, stresa, hormonskih težav, diabetesu, utrujenosti, boleznih prebavil, bolečinah pri vnetjih,.. Prah MSM lahko vmešate v kreme, mazila, šampone, maske,...
Zakaj uporabljati MSM?
•Odstrani vnetje
•Mišice in sklepe zdravi hitreje
•Povečuje energijo, duševno umirjenost in povečuje sposobnost koncentracije
•Odpravlja mišične krče
•Ogromno vlogo pri sintezi kolagena: koža postane mehkejša, bolj prožna, lase in nohti rastejo hitreje in so močnejši
•Lajšanje zgage
•Lajša alergije na živila in cvetni prah
•Pomoč pri diabetesu
•Hitro celjenje ran, zmanjšuje brazgotine
•Spodbuja delovanje imunskega sistema.
Pomaga pri zmanjšanju oteklin in vnetij – z izenačenjem pritiska na obeh straneh celičnih zidov ublaži vnetje mehkega tkiva in tako pripomore k zmanjšanju bolečine pri artritisu in revmi.
Poleg kisika, vode in soli je MSM četrti najbolj potreben element v človeški in živalski prehrani. Žveplo je bistvenega pomena za regeneracijo in prehrano zdravih celic.
Pomaga pri obnavljanju, zdravljenju in prožnosti celic, saj jih naredi bolj prepustne in s tem dovoli, da hranljive snovi in voda lažje prehajajo v celice. Z večjo prepustnostjo celic pa se strupi in odpadne snovi lažje izločajo.
MSM in domače živali
MSM lahko uporabljate tudi pri svojih kosmatinčkih, saj deluje na enak način kot pri ljudeh. Lahko ga stopite v vodi skupaj z limono, da ga popijejo ali pa jim ga postrežete kar v obliki prahu, da ga poližejo. Vsekakor pa je zelo zaželen v obliki mazila za mazanje tačk, ranic, operativnih ran,...
Kako ga uporabljati?
1-4 čajne žličke v vodo (2 kapsuli), sok ali smoothie. Najbolje, da ga pijte zjutraj na tešče kot zdravilni, poživljajoč tonik.

Dipl. m.s. Tina Smolej;
Center zdravja, lepote in dobrega počutja FIZIZ, Škofja Loka
v sodelovanju s Hišo zdravja www.hisa-zdravja.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…