Vitamin D, ki je pravzaprav hormon


Vitamin D (kalciferol) je zadolžen za vsrkavanje kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno skrbi za zdravo rast in trdoto kosti ter zob.


VERONIKA BILBAN
Pomembna je izpostavljenost soncu
Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvaja samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. V jetrih se vitamin pretvori v obliko, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Nato se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši vsrkavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti. Odkritih je pet oblik vitamina D, ki so poimenovane z zaporednimi številkami, med njimi pa sta najpomembnejša D2 in D3.
Hrana kot vir vitamina D
Delno lahko telo dobi vitamin D tudi iz hrane (rib, ribjega olja, govejih jeter, sira in jajčnega beljaka, gob ...), a ker se nas dnevno sončni žarki ne dotaknejo dovolj in ker redko zaužijemo zadostne količine vitamina D iz naravnih virov, je dopolnitev običajno najbolj praktična rešitev.
Imam dovolj D vitamina?
Ugotovljeno je bilo, da je pomanjkanje vitamina D ključni dejavnik za razvoj rahitisa pri otrocih , osteopenije (redčenje kosti), osteoporoze (porozne, krhke kosti), osteomalacije (mehčanje kosti pri odraslih) in nastanek drugih zdravstvenih težav. Če se soočate z omenjenimi težavami ali bi jih želeli preventivno preprečevati, potem se odločite za test vitamina D, s katerim je mogoče enostavno in hitro preveriti, koliko ga je v telesu ter s tem preprečiti ali olajšati naštete bolezni in težave, ki se lahko pojavijo ob njegovem pomanjkanju. Na drugi strani pa naj bi zadostna količina D vitamina pomagala še zniževati krvni pritisk, izboljšati delovanje imunskega sistema ter celo preprečiti tveganje za nastanek nekaterih vrst raka (na primer raka na prsih).
Darilo!!
Bi se želeli prepričati, ali imate dovolj vitamina D? Pošljite elektronsko sporočilo s podatki (ime, priimek, naslov, e-naslov ali telefonska številka),na naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Med prejetimi kuponi in elektronskimi sporočili bomo izžrebali 3 srečneže, ki bodo lahko brezplačno opravili krvni test vitamina D.

Nagrajence bomo objavili v naslednji številki revije Bogastvo zdravja.

 

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…