Vitamin D, ki je pravzaprav hormon


Vitamin D (kalciferol) je zadolžen za vsrkavanje kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno skrbi za zdravo rast in trdoto kosti ter zob.


VERONIKA BILBAN
Pomembna je izpostavljenost soncu
Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvaja samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. V jetrih se vitamin pretvori v obliko, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Nato se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši vsrkavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti. Odkritih je pet oblik vitamina D, ki so poimenovane z zaporednimi številkami, med njimi pa sta najpomembnejša D2 in D3.
Hrana kot vir vitamina D
Delno lahko telo dobi vitamin D tudi iz hrane (rib, ribjega olja, govejih jeter, sira in jajčnega beljaka, gob ...), a ker se nas dnevno sončni žarki ne dotaknejo dovolj in ker redko zaužijemo zadostne količine vitamina D iz naravnih virov, je dopolnitev običajno najbolj praktična rešitev.
Imam dovolj D vitamina?
Ugotovljeno je bilo, da je pomanjkanje vitamina D ključni dejavnik za razvoj rahitisa pri otrocih , osteopenije (redčenje kosti), osteoporoze (porozne, krhke kosti), osteomalacije (mehčanje kosti pri odraslih) in nastanek drugih zdravstvenih težav. Če se soočate z omenjenimi težavami ali bi jih želeli preventivno preprečevati, potem se odločite za test vitamina D, s katerim je mogoče enostavno in hitro preveriti, koliko ga je v telesu ter s tem preprečiti ali olajšati naštete bolezni in težave, ki se lahko pojavijo ob njegovem pomanjkanju. Na drugi strani pa naj bi zadostna količina D vitamina pomagala še zniževati krvni pritisk, izboljšati delovanje imunskega sistema ter celo preprečiti tveganje za nastanek nekaterih vrst raka (na primer raka na prsih).
Darilo!!
Bi se želeli prepričati, ali imate dovolj vitamina D? Pošljite elektronsko sporočilo s podatki (ime, priimek, naslov, e-naslov ali telefonska številka),na naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Med prejetimi kuponi in elektronskimi sporočili bomo izžrebali 3 srečneže, ki bodo lahko brezplačno opravili krvni test vitamina D.

Nagrajence bomo objavili v naslednji številki revije Bogastvo zdravja.

 

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…