Nekatera prehranska dopolnila so nujna

Najboljše bi bilo, če bi vsa mikro hranila, predvsem vitamine in minerale, dobili iz hrane, a v današnjih pogojih življenja to skoraj ni mogoče. Tudi z idealnim načinom prehranjevanja ne moremo dobiti dovolj vitamina D3 ali joda, pri običajni hrani mnogo krat manjka cinka, selena ali kroma, zaradi slabe absorpcije in številnih zdravil je zelo motena sicer zelo slaba absorpcija vitamina B12. Takšna in podobna hranila je nujno dodajati.


Neizpodbitna resnica je, da vitamin D naša telesa tvorijo, ko smo z večjim delom kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom med 10. in 16. uro brez zaščitnih krem ali vmesnih stekel. A kaj, ko smo v tem času pretežno v zaprtih prostorih (služba, šola, strah pred soncem ipd.) in najmanj šest mesecev v letu sploh nimamo dovolj sonca za sintetiziranje tega vitamina. Vse to so razlogi, zaradi katerih skoraj 80 odstotkov Evropejcev čuti pomanjkanje tega vitamina.
Prav pomanjkanje vitamina D3 naj bi bilo vzrok za slabšo odpornost v zimskem času, več obolenj, za epidemije gripe ipd. Vitamin D3 vpliva na moč v mišicah, učinkovitost imunskega sistema, pravilno delitev celic, zdrave in trde kosti, izražanje genov itd. Nizke ravni D3 so ugotovili pri bolnikih z osteoporozo, rakom, multiplo sklerozo in drugimi avtoimunskimi boleznimi.
Vitamina B12 je v živalski hrani dovolj, a to še ne pomeni, da nam ga ne primanjkuje. Le približno en odstotek zaužitega vitamina naša telesa vsrkavajo, in še to pod pogojem, da smo popolnoma zdravi. Če imamo premalo želodčne kisline ali kakršne koli težave z želodcem ali črevesjem (celiakija, Crohnova bolezen, divertikuloza ...) je absorpcija vitamina B12 iz hrane še slabša ali je sploh ni. Pomemben razlog za pomanjkanje vitamina B12 je tudi vse pogostejše jemanje zdravil. Govori se o pravi epidemiji napačnih diagnoz, ker zdravniki velikokrat spregledajo pomanjkanje vitamina B12 in številnih težav sploh ne povezujejo s tem vitaminom. Če imate kakršne koli težave z živci, psiho, mišično močjo, splošnim slabim počutjem ali ste starejši od 60 let, se vprašajte, ali je je morda krivo pomanjkanje vitamina B12.
Temeljna težava mnogih prehranskih dopolnil, posebno vitaminov D3 in B12, je v slabi absorpciji, vsrkavanju v procesu prebave. Zato takrat, ko je nujno zagotoviti ustrezno raven vitamina D3 in B12 le-ta dajejo v obliki injekcij. Drugi najboljši način je jemanje v obliki oralnega (ustnega) spreja, ko skozi propustno sluznico v ustih vitamini preidejo neposredno v kri. To je dobra novica ne le za tiste, ki imajo težave z želodcem ali črevesjem, težko požirajo kapsule ali tablete, temveč tudi za vse, ki skrbijo za svoje zdravje.

Ivan Soče

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…