Beljakovine - naše telo jih potrebuje


Beljakovine so velike, komplekse molekule, ki jih telo potrebuje za opravljanje zelo pomembnih funkcij. V celicah naredijo ogromno koristi, poleg tega so nepogrešljive v strukturi, delovanju in regulaciji telesnih tkiv in organov.
Beljakovine so zgrajene iz sto tisoč manjših enot, ki jih imenujemo aminokisline. Zaporedje le-teh pa določa vsaki beljakovini unikatno tri dimenzionalno strukturo in njeno specifično delovanje.


Tipi beljakovin
Beljakovine so vključene v skorajda vse celične funkcije, v telesu pa imajo različne vloge. Nekatere so pomembni del strukturne podpore, druge se nanašajo na zmožnost gibanja telesa, ostale branijo organizem pred nevarnostmi ...
Protitelesca se na primer vežejo na specifične tuje vsiljivce v telesu, kot so virusi ali bakterije, s čimer nas varujejo in nas ohranjajo zdrave, močne. Protitelesca potujejo po krvnem obtoku in uporabljajo imunski sistem, da identificira oziroma prepozna ter se brani pred virusi, bakterijami in drugimi napadalci.
Encimi izvajajo skorajda vse kemične reakcije v celicah in pomagajo pri formaciji novih molekul s tem, da berejo gensko informacijo, shranjeno v DNA. Beljakovine so tudi pomemben prenosnik signalov z namenom, da koordinirajo biološke procese med različnimi celicami, tkivi, organi, poleg tega zagotavljajo strukturo in podporo celicam ter prenašajo atome in male molekule med celicami in skozi telo. Beljakovine omogočajo podporo kitam in vezem, krepijo lase in še bi lahko naštevali.
Beljakovine v prehrani
Ker so beljakovine sestavljene iz različnih aminokislin – nekatere med njimi so bistvenega pomena v človeški prehrani, druge so 'zgolj' koristne, jim moramo nameniti posebno pozornost. Še posebej športniki in aktivni posamezniki morajo skrbeti, da jih v telo vnesejo zadostno količino. Beljakovine skrbijo namreč za zgradbo mišic ter njihovo obnovo, še posebej po težkem treningu ali vadbi. Naše telo jih potrebuje tako pred vadbo kot tudi po njej, seveda pa je bolj priporočljivo, da namesto po pripravljenih prehranskih dopolnilih posežemo po naravni hrani bogati z beljakovinami, kot je meso, ribe, fižol, zrna in mlečni izdelki ... Prebavna encima pepsin in tripsin začneta beljakovine prebavljati v želodcu in tankem črevesju ter jih razgradita v aminokisline, ki se absorbirajo in prenesejo v kri ter gradijo in obnavljajo tkiva.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…