Zdravilna moč čebeljega strupa

 

Apiterapija je veda, ki poučuje o tem, kako si s pomočjo čebeljih pridelkov pomagamo krepiti in ohranjati zdravje. Pri tem večina pomisli na med, matični mleček, cvetni prah in propolis, med domača zdravila pa sodi tudi čebelji stup.

Apitoksin, kot strokovno pravimo čebeljemu strupu, najpogosteje uporabljajo v različnih pripravkih, kot so mazila in kreme. V tujini prednjači zdravljenje kroničnih bolečin, vnetij in sklepnih obolenj, uporabljajo pa ga tudi pri terapiji pacientov z močno alergijo na čebelji strup. Strup čebel najdemo še v kozmetičnih proizvodih. Angleška vojvodinja Kate Middleton neguje svoj obraz prav s kremo iz čebeljega strupa.

Čebelarjev trik
Čebelarji čebelji strup pridobivajo tako, da pred vhodom v panj nastavijo električno dražilno stekleno ploščo. Pod njo so kovinske žičke, v njih pa nizka električna napetost. Ko čebele prehajajo čez, jih to draži in izpuščajo strup, zato pikajo v stekleno ploščo in nanjo izločajo strup, pri tem pa se ne poškodujejo. Steklena plošča se kasneje sname, strup pa postrga in zbere.

Prva je bila revma
Čebelje pike so za zdravljenje revmatoidnega artritisa uporabljale že antične kulture. Terapija je razmah doživela po letu 1888, ko je zdravnik Filip Terč napisal knjigo, v kateri je ugotavljal povezavo med čebeljimi piki in revmatoidnim artritisom. Terču so kasneje sledili Bodog Beck, ki je 1935 izdal knjigo o zdravljenju artritisa s čebeljimi piki, zaslužen pa je bil tudi za razvoj tovrstne terapije v ZDA, ter Charles Mraz, ki je s čebeljimi piki zdravil številne avtoimune bolezni. Konec 20. in v začetku 21. st. so sledile številne študije, ki so preučevale delovanje čebeljega strupa na različne bolezni, žal pogosto omejene zaradi alergijskih reakcij, ki jih pri nekaterih ljudeh sproža čebelji strup. Načeloma pa je bilo ugodno delovanje čebeljih pridelkov po svetu prepoznano pri več sto različnih bolezenskih stanjih in težavah. Dokaz, da apiterapija pridobiva na vrednosti pa je dejstvo, da je bil 30. marec proglašen za svetovni dan apiterapije.

Učinkovito zdravilo
Oblike uporabe čebeljega strupa so poleg direktnega pika čebele, ki je najbolj kvaliteten in najbolje deluje, še moderni načini priprave strupa v obliki injekcij, mazil in drugih preparatov. Zdravljenje je najbolj učinkovito, če z njim začnemo v začetni fazi obolenja, uspehi zdravljenja bodo kvalitetnejši in hitrejši, kot v že napredovanih stadijih obolenj. Tudi izkušnje apiterapevta Franca Grošlja, dr. med. ob zdravljenju bolnikov s pomočjo čebeljega strupa so pozitivne in rezultati spodbudni, zato upa, da bo vedno več bolnikov koristilo tovrstno zdravljenje in izkoristilo naravne potenciale zdravilnega delovanja čebeljega strupa.

Povzeto po članku apiterapevta Franca Grošlja, dr. med.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…