Vitamin D3 - lahko prepreči sodobne bolezni?

 

Dolgo časa je veljajo, da je vitamin D koristen le za zdrave kosti, a danes ugotavljajo, da skoraj ni procesa v našem telesu, v katerem vitamin D ne bi imel pomembne vloge. Skrbi tudi za učinkovit imunski sistem, normalo absorpcijo kalcija in fosforja, delovanje mišic, delitev celic itd.


Dejstvo je, da vitamina D3 primanjkuje tako velikem številu ljudi, da upravičeno govorimo o epidemičnih razsežnostih in nešteto znanstvenih študij opozarja, da je prav pomanjkanje vitamina D3 vzrok velikemu številu sodobnih bolezni.

Obstajajo trije načini preskrbe z vitaminom D3. Prvi, najbolj naraven je z izpostavljanjem večjega dela nezaščitene kože neposrednim ultravijoličnim sončevim žarkom vsaj nekaj krat na teden po približno 15 – 20 minut, najbolje med 10. in 16. uro.
"Sončite se!" je nasvet, ki ga najpogosteje uporabljajo zdravniki in zdravstvene oblasti, ki si zatiskajo oči pred epidemičnimi razsežnostmi pomanjkanja vitamina D3. A pri tem nasvetu je tako, kot da bi lačnemu ob zaklenjenem hladilniku, polnemu hrane, rekel: "Najej se!"
Zaprtim v vrtce, šole, fakultete, tovarne, pisarne, domove starejših, ki ne morejo na sonce, rečemo "sončite se!" In še tisti, ki so lahko na soncu, prestrašeni pokrivajo kožo z oblekami, zaščitnimi kremami ... V Sloveniji od oktobra do aprila sončni žarki padajo pod zelo neugodnim kotom in tudi s sončenjem ne bi sintetizirali dovolj vitamina D3. Skratka, sonce je za veliko večino zgolj teoretično vir vitamina D3, praktično pa seveda ne.

Drugi vir vitamina D3 je hrana, a pozor, s hrano lahko zadovoljimo le do 10 % potreb po vitaminu D.
Trditve, da dnevne potrebe po vitaminu D3 lahko zadovoljimo s hrano, so debela laž. Občasno pa se v medijih pojavijo članki, da je dovolj tu in tam pojesti kakšno ribo, jajce, košček sira in popiti kozarec mleka, se malo sprehoditi po svetlem in je že posrbljeno za vitamin D3. Pa žal ni.

Tretji vir vitamina D so prehranska dopolnila, ki so najzanesljivejši način oskrbe. Najbolje je , da so naravna in da zagotavljajo dobro absorpcijo pri vseh, od dojenčkov do najstarejših.

Zaradi nenaravnega načina življenja v zaprtih prostorih je večina bolj ali manj obsojena na redno in vseživljenjsko jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom D3. To je cena civilizacijskega napredka, ki jo moramo plačati, a na srečo je cena, vsaj kar se tiče prehranskih dopolnil z vitaminom D3, skoraj zanemarljiva – le nekaj centov na dan. Škoda, ki nastaja zaradi nezadostne preskrbe s tem vitaminom, pa je neprecenljiva. Ne tvegajte. Informirajte se o vseh koristih v zadnjih letih najbolj raziskovanega vitamina, za katerega upravičeno predpostavljajo, da prispeva k naraščanju vseh sodobnih bolezni.

www.sitis.si

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…