MSM - mineral zdravja in lepote


MSM (metil sulfonil metan) je organska oblika žvepla, ki je po količini četrti najpomembnejši mineral v človeškem organizmu ter je prisoten v vseh celicah. MSM izvira iz oceanov, kjer mikroskopski plankton izloča žveplo, ki izhlapeva z oceansko vodo v atmosfero. Žveplo pade s padavinami na zemljo, kjer se nabira v rastlinah. Čeprav je prisoten v vseh rastlinah, je njegova količina zaradi podnebnih sprememb in intenzivnega kmetijstva postala razmeroma majhna. Zato ga je kot prehransko dopolnilo priporočljivo uživati, najbolje v naravni obliki kakršen je MSM iz lubja borovcev.
Veronika Bilban


MSM je pomemben za delovanje številnih procesov v organizmu. Sodeluje pri nastajanju novih celic, sintezi kolagena in elastina, apsorpciji vitaminov, ohranjanju zdravih sklepov, tkiv in mišic ter pri vzpostavitvi kislo-bazičnega ravnovesja.
MSM slovi po tvorbi kostnega hrustanca in drugega vezivnega tkiva. Preprečuje produkcijo revmatoidnih faktorjev ter lajša težave pri obrabi hrustanca, bolečinah v mišicah, težavah s sklepi ter bursitisu. Uživa ga veliko število športnikov, katerim pomaga pri hitrejši in učinkovitejši regeneraciji. Spodbuja tudi zdravljenje poškodovanih sklepov in mišic ter povečuje njihovo prožnost. Učinkovito delovanje MSM-ja pri osteoartritisom je dokazala raziskava petih ameriških znanstvenikov v Tempe inštitutu leta 2006. Klinična študija iz leta 2002 pa je pokazala, da je sodelujočim, ki so imeli alergije, z rednim 30 dnevnim uživanjem MSM-ja uspelo zmanjšati simptome povezane z alergijami.
Pomoč pri luskavici in drugih kožnih težavah
MSM se odlično obnese pri negi kože, saj ji vrača vlago, ki jo je z leti v koži vse manj. MSM se zmeša z bepanthen ali kakšno drugo nevtralno kremo ter si z njo pred spanjem namaže obraz. Zjutraj bo koža sveža, mehka in sijoča. Mastne hranilne kreme koži ne dajejo potrebne vlažnosti, temveč le zaprejo pore in jo zamastijo ter posledično izsušijo. Za težave z luskavico ali drugimi kožnimi težavami zdravniki predpisujejo kortikosteroide, umetne snovi, ki sicer začasno pomagajo, ampak hkrati tudi tanjšajo kožo, kar dolgoročno prinaša še več neprijetnosti. Kot pri negi obraza se prizadete dele kože zvečer namaže z zmesjo kreme in MSM-ja. Od luskavice prizadeti deli kože ohranjajo vlažnost in prožnost, kar posledično zmanjšuje luskavost ter razpoke na koži. To olajšuje življenje ljudi prizadetih s to neprijetno težavo. Učinkovit je tudi pri aknah, izpuščajih, dermatitisu in brazgotinjeni koži. MSM se lahko istočasno uživa in maže zmešanega s kremo po koži.
Mineral lepote
Mineral MSM je pomemben za rast zdravih las in nohtov ter mehke in sijoče kože. Z njegovim uživanjem se razstruplja organizem, kar pospešuje izločanje alergenov in raznih patogenih organizmov. Človek se počasneje stara ter je videti in se počuti mlajši. Zaradi vsega naštetega ga imenujejo tudi mineral lepote.

Za boljšo učinkovitost je naravno obliko MSM-ja priporočljivo uživati sočasno z vitaminom C (boljši od sintetičnega je vsekakor naravni vitamin C, ki ga je največ v sadežu camu camu).

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…