Vonj, ki naznani poletje


Po starem prepričanju se v deželo prikrade poletje, ko zacveti črni bezeg.


Bezeg sodi med rod grmovnic oziroma nizkih dreves, obstaja pa okoli 30 različnih vrst. Plod bezga je jagodast in koščičast. Če se kdaj sprehajate po naravi in opazite zeleno drevo z umazano belimi cvetovi, ki prepoznano dišijo, potem je velika verjetnost, da ste opazili ravno bezeg. Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v pretekosti imenovali tudi zdravilna skrinjica. Med drugim bezeg pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad.

Kje raste bezeg
Bezeg raste v grmih, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Njihovi cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen vonj, ki je tudi izjemno intenziven. Surovi cvetovi so grenki, plodovi, ki se iz njih razvijejo, pa temno rdeči, a surovi niso užitni.
Bezeg načeloma cveti v juniju, letos pa je zacvetel že sredi maja, jagode iz cvetov pa dozorijo v septembru. Navadno raste ob jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga zdaj že načrtno zasadijo na vrtu.
Če se odpravite nabirat cvetove in želite doma sami pripraviti bezgov čaj ali kakšen drugi pripravek, vam svetujemo, da cvetove sušite na svežem zraku, ampak ne na soncu. Tako bodo bezgovi cvetovi ohranili barvo. Ko se cvetovi posušijo, jih shranite v platnene ali papirnate vrečke in ne v plastične vrečke. Olje cvetov je tudi odlično sredstvo za obnavljanje razpokane kože. Najbolj znana uporaba bezga je v obliki bezgovega sirupa ali šabese, za njiju uporabimo bezgove cvetove, ki pa so odlični ne le za čiščenje organizma, pač pa pomagajo tudi zbijati vročino, blažiti kašelj, preboleti gripo in prehlad ter celo pljučnico in astmo in nenazadnje sta prav bezgov sok ali šabesa tista, ki nas tudi pozimi opominjata na vonj poletja.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…