Vonj, ki naznani poletje


Po starem prepričanju se v deželo prikrade poletje, ko zacveti črni bezeg.


Bezeg sodi med rod grmovnic oziroma nizkih dreves, obstaja pa okoli 30 različnih vrst. Plod bezga je jagodast in koščičast. Če se kdaj sprehajate po naravi in opazite zeleno drevo z umazano belimi cvetovi, ki prepoznano dišijo, potem je velika verjetnost, da ste opazili ravno bezeg. Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v pretekosti imenovali tudi zdravilna skrinjica. Med drugim bezeg pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad.

Kje raste bezeg
Bezeg raste v grmih, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Njihovi cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen vonj, ki je tudi izjemno intenziven. Surovi cvetovi so grenki, plodovi, ki se iz njih razvijejo, pa temno rdeči, a surovi niso užitni.
Bezeg načeloma cveti v juniju, letos pa je zacvetel že sredi maja, jagode iz cvetov pa dozorijo v septembru. Navadno raste ob jasah ali na robu gozda, marsikje pa ga zdaj že načrtno zasadijo na vrtu.
Če se odpravite nabirat cvetove in želite doma sami pripraviti bezgov čaj ali kakšen drugi pripravek, vam svetujemo, da cvetove sušite na svežem zraku, ampak ne na soncu. Tako bodo bezgovi cvetovi ohranili barvo. Ko se cvetovi posušijo, jih shranite v platnene ali papirnate vrečke in ne v plastične vrečke. Olje cvetov je tudi odlično sredstvo za obnavljanje razpokane kože. Najbolj znana uporaba bezga je v obliki bezgovega sirupa ali šabese, za njiju uporabimo bezgove cvetove, ki pa so odlični ne le za čiščenje organizma, pač pa pomagajo tudi zbijati vročino, blažiti kašelj, preboleti gripo in prehlad ter celo pljučnico in astmo in nenazadnje sta prav bezgov sok ali šabesa tista, ki nas tudi pozimi opominjata na vonj poletja.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…