Bučno olje


Zakladnica zdravja in dobrega okusa


Bučno olje je bilo med poznavalci že od nekdaj priljubljeno, za mnoge pa je danes še vedno neodkrita zakladnica zdravja in dobrega okusa. Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Čim bolj kakovostna so bučna semena, tem bolj žlahtno kapljico bučnega olja lahko pridobimo.


Bogastvo vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi
Bučno olje vsebuje vitamin A in vitamin E. Vitamin E je še posebej dragocen vitamin, saj je najpomembnejši antioksidant. Bučno olje je eno od olj z najvišjo vsebnostjo vitamina E med vsemi jedilnimi olji. V Štajersko-prekmurskem bučnem olju Gea ga je od 50 – 70 mg na 100 gramov olja. Tudi vitamin A je nepogrešljiv za naše zdravje, saj, podobno kot vitamin E, deluje kot učinkovit lovilec prostih radikalov, krepi imunski sistem in skrbi za dober vid.
Poleg vitaminov se bučno olje ponaša še s številnimi drugimi zaščitnimi snovmi. Posebno vrednost imajo fitosteroli, ki v prebavnem traktu zmanjšujejo absorpcijo holesterola. Selen, fosfor, kalcij, kalij in magnezij so dobrodošli minerali, ki poskrbijo za pravilno delovanje organizma. Selen deluje antioksidativno ter preprečuje vnetja in nastanek rakavih obolenj. Pomemben je za krepitev srca in ožilja ter imunskega sistema. Zelo pomembna pa sta tudi citrulin in cucurbitin, ki učinkujeta preventivno proti povečani prostati, cucurbitin pa je poleg tega učinkovito sredstvo proti glistam.


Bučno olje je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Za človeka najpomembnejši nenasičeni maščobni kislini sta linolna in linolenska kislina, ki ju imenujemo tudi Omega 6 in Omega 3. Obe nenasičeni maščobni kislini igrata osrednjo vlogo pri nastanku tkivnih hormonov, ki vplivajo na funkcijo celic in na sistem celičnih imunskih reakcij.


GEA Štajersko-prekmursko bučno olje je značilne temno zelene barve in posebnega, zelo prijetnega okusa, ki spominja na pražene orehe. Že stoletja mu ljudje pripisujejo celo vrsto zdravju koristnih učinkov, zato ne sme manjkati v vsakdanji zdravi prehrani slehernega človeka, predstavlja pa tudi edinstven in nepozaben kulinarični užitek. Njegov specifičen okus pride prav posebno do izraza pri pripravi najrazličnejših solat, kot so zelena, krompirjeva, fižolova, paradižnikova, zeljna, kumarična, mesna ... Najpogosteje ga uporabljamo kot solatni preliv, pripravljen iz: bučnega olja, kisa, vode, soli ter začimb po okusu. Uporabljamo ga tudi za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov, npr. skutnega. Nekaj kapljic bučnega olja, prelitega preko vanilijevega sladoleda, pa je pravi gurmanski užitek.
V ljudski medicini se uporablja pri oboleli prostati, pri boleznih mehurja in sečil, za izboljšanje prebave in za številne druge namene.


GEA štajersko-prekmursko bučno olje je nosilec številnih oznak in priznanj vrhunske kakovosti. Vpisano je v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, od leta 2004 ima geografsko označbo, ki uvršča bučno olje med slovenske zaščitene posebne kmetijske pridelke. 2007 je bilo eden izmed zmagovalcev za najbolj izvirne proizvode na Mednarodnem sejmu hrane in pijače - IFE v Londonu, tri leta kasneje pa si je v okviru 77. mednarodnega kmetijskega sejma v Novem Sadu prislužilo zlato medaljo v kategoriji bučnih olj.

110 let zgodovine in tradicije Tovarne olja GEA
Tovarna olja GEA iz Slovenske Bistrice, majhnega mesta v osrčju Štajerske, proizvaja bučno olje po tradicionalnem postopku iz praženih in stisnjenih bučnih semen že od leta 1904. Tega leta je g. Albert Štiger v Slovenski Bistrici ustanovil podjetje za predelavo bučnega olja na obrtniški način. Podjetje je od ustanovitve do danes ostalo zvesto proizvodnji jedilnega olja in tudi v prihodnje bo njen razvoj usmerjen v tovrstne izdelke.
GEA danes
Danes je Tovarna olja Gea d.d. vodilna oljarna in edina rafinerija v Sloveniji. Svoje poslovanje vodijo s poudarkom na visokokakovostnih in zdravju prijaznih proizvodih, ki celovito zadovoljijo življenjske potrebe ljudi po rastlinskih maščobah in dopolnilni prehrani.
Temeljno vodilo Tovarne olja Gea pa je poleg vrhunske kakovosti tudi visoka profesionalnost v sodelovanju s poslovnimi partnerji ter nenehen razvoj znanja vseh zaposlenih.
Tovarna olja Gea proizvaja in trži izdelke pod uveljavljenimi in uspešnimi blagovnimi znamkami Gea, Zvezda, Cekin in Sončni cvet. Nosilni proizvodi so rastlinska olja, majoneze, solate, omake, ocvrta čebula in krmne komponente.
Na domačem trgu ima podjetje večinski tržni delež, vse večji izziv pa so poleg balkanskih trgov tudi trgi po Evropi in Aziji, kamor se Gea s svojimi prodajnimi aktivnostmi intenzivno usmerja v zadnjem desetletju.
Druga vrhunska olja Gea
Blagovna znamka Gea je visoko pozicionirana znamka specialnih, vrhunskih olj, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše kupce. Široka paleta vrhunskih olj blagovne znamke GEA vključuje kar 20 različnih vrst olja. Poleg že dobro poznanih olj (bučno, oljčno, sončnično, rastlinsko), vključuje tudi specialna hladno stiskana olja (laneno olje, konopljino olje, sezamovo olje, olje makadamije, sončnično olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline) in olja z dodatki, ki so visokokakovostne začimbe za pripravo jedi.
Olja GEA se od ostalih olj razlikujejo predvsem po ugodnejši sestavi maščobnih kislin ter po višji vsebnosti vitaminov in mineralov. Odlikujejo jih tudi postopki pridobivanja iz najkakovostnejših surovin, izvrstne arome in okusi ter raznovrstne možnosti uporabe.

 

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme prehrana

16.02.2020

Ali poznate zdravilne učinke cimeta?

Cimet so kot začimbo zelo cenili in ji pripisovali številne zdravilne učinke že v starem…
12.02.2020

Dobre črevesne bakterije za duševno zdravje

Nevrolog dr. David Perlmutter, avtor knjige Zdravi možgani, ugotavlja, da veliko duševnih…
12.02.2020

Izjemne razsežnosti globalno zmagovalnih prehranskih dopolnil

Ko imate katerokoli zdravilo v škatli, je neživo, ko ga pa zaužijemo, začne delovati in…
10.02.2020

Zdrave čokolade presenetljivih okusov - TORRAS

Še posebej predstavnice nežnejšega spola si nemalokrat ne znamo predstavljati življenje…
10.02.2020

Recept za sladico zaljubljenih

Se pripravljate, da bi sami skuhali in pripravili romantično večerjo? Ni se treba truditi…