Strupi in skrita vnetja

Kako lahko v kratkem času izboljšate simptome bolečin, bolezni in kroničnih bolečin za katere ste mislili, da se jih ne boste nikoli znebili?
Simone Godina, certificirani integrativni zdravstveni trener za dolgoživost, nutricionist funkcionalne diagnostike, specialist za avtoimune bolezni in hormonsko ravnovesje

Znanstveno je dokazano, da obstajata dva poglavitna dejavnika, ki zavirata delovanje presnove našega telesa: strupi, ki se kopičijo v našem telesu in skrita notranja vnetja.
Začaran krog
Simptomi, ki kažejo na skrita vnetja : prekomerna telesna teža, (debelost), zadrževanje tekočine (zatekanje), glavoboli, utrujenost, visok pritisk, bolečine v sklepih, zamegljen spomin, motena koncentracija, zamašeni sinusi in nos, problematična koža (akne, rdečica), prebavne motnje (napihnjenost, vetrovi, zaprtost, zgaga) in avtoimune bolezni (revmatiodni artritis, ščitnice, luskavica, celijakija, multipla skleroza).
Dejavniki ki povzročajo skrita vetja so povsod okrog nas. Mednje na primer štejemo sladkor. Čeprav je že vsem poznan sovražnik, se pogosto premalo zavedamo, da tudi uživanje žitaric in izdelkov iz le-teh, kot so kruh, testenine, pize rogljički, žitne tablice in ostali pekovski izdelki, pomenijo sladkor. Pa tudi polnozrnata in pirina moka nista izjemi. Poleg tega tudi pomanjkanje gibanja, kronični stres, skrite infekcije, toksini iz okolja (zraka in vode), sprožajo nastanek skritih vnetij globoko v naših celicah in tkivih ter povročajo večino s starostjo povezanih bolezni - srčnožilne bolezni, rak, diabetes, demenco, artritis in najbolj debelost.
Pomembna prehrana
Kar vpliva na zdravje, vpliva na povečanje teže in obratno. V kolikor ne ukrepamo in iz prehrane ne odstranimo hrano, ki povzroča ta vnetja in jo nadomestimo s takšno, ki preprečuje vnetja, ne bomo nikoli uspeli shujšati. Hrana, ki povzroča vnetja, nas dela tudi predebele in bolne, tako se vedno znova vrtimo v začaranem krogu.
Opažam, da vlada prava fobija proti maščobam, saj so nas naučili, da le-te redijo, kar pa po novih raziskavah ni povsem podprta trditev. Moramo namreč ločiti maščobe, ki povzročajo vnetja in maščobe, ki so za telo koristne. Ne zavedamo se, da so naši možgani v 75% sestavljeni iz maščob in v kolikor jih primanjkuje, se posledice kažejo kot degenerativne poškodbe možganov. Zaradi te fobije je vse več pojavnosti tudi sladkorne bolezni in metabolnega sindroma, ker jemo vsepreveč izdelkov z oznako brez ali malo maščob, ki jim za boljši okus in gostoto dodajo modificiran škrob, ki ni nič drugega kot sladkor v preobleki.
Velik problem so tudi skrite preobčutljivosti na hrano, kjer gre za proces, ki se v telesu lahko dogaja 10, 20 ali celo 30 in več let, pa se tega sloh ne zavedamo. Gre za zapoznele reakcije, ki se ne kažejo v prebavnih motnjah in klasični slabosti na hrano, zato tudi večinoma ne vemo, da je hrana krivec za naše zdravstveno stanje. Taka hrana je vsa današnja predelana hrana, za katero se sploh ne zavedamo da jo v resnici naše telo sploh ne prepozna kot hrano. Kot primer je to hrana, ki ni hitro pokvarljiva in ima dolgi rok trajanja. Kaj to pomeni za naše telo: telo to hrano ne prepozna kot hrano, ker se ne pokvari in razpade je tudi telo ne more razgraditi v manjše delce, katere bi nato vgradilo v svoje celice in tkiva. Taka neprebavljena/nepokvarljiva hrana je za telo tujek. Kadar v organizem vdre tujek, pa telo vključi svoje zaščitne mehanizme imunskega sistema in prične proizvajati protitelesa za odstranitev tega tujka. Neprebavljena hrana v celih velikih delcih prehaja direktno v krvni obtok in se odlaga na različne načine: kot obloge na ožilju, kot motilec insulina, na sklepe, v možgane, moti hormonsko ravnovesje in podobno, ter tako vpliva na naše zdravje.
Preobremenjen imunski sistem
Od našega imunskega sistema je odvisno, kako dobro se bori proti tem tujkom, ki jih dnevno v velikih količinah vnašamo v telo in vsakič znova s tem aktiviramo imunski sistem. Ta nekaj časa to zmore: zato v mladih letih ne čutimo določenih simptomov, ki pa se začnejo pojavljati v kasnejših letih, kot posledica neustrezne hrane, ter padca sposobnosti obrambe imunskega sistema.
V kolikor je naš imunski sistem preveč obremenjen, prične lastna tkiva prepoznavati kot tujek, ker je od dolgoletnega neprestanega aktiviranja zmeden in začne tudi lastne proteine zaznavati kot tujke. Tako nastanejo avtoimune bolezni, kot so: bolezni ščitnice, revmatoidni artritis, luskavica, lupus, diabetes tipa 1, multipla skleroza, celijakija, če naštejem le nekaj. Danes so te bolezni v velikem porastu po celem svetu.
Problem avtoimunih bolezni je, da so velikokrat označene kot bolezni, ki jim medicina ne pozna pravega vzroka in lahko zdravi samo simptome; niso bolezni enega organa in ene medicinske specializacije, ker se pojavljajo na različnih organih in jih obravnavajo različni specialisti, so pa povezane na ta način, da so to vse bolezni, kjer telo napada lastno telo, oziroma gre za motnjo v delovanju imunskega sistema.
Epigenetika
Med šolanjem o prehrani za različna bolezenska stanja in skozi spoznavanje različnih protokolov tako prehrane kot življenskega sloga (kamor spada nadzor stresa, kvaliteta spanja, vadba, vpliv okoljških faktorjev, genetika), sem razvila skupek posebnih znanj, s katerimi posameznikom pomagam, da se naučijo, kako lahko z uravnavanjem vseh teh faktorjev vplivajo na svoje zdravstveno stanje tako, da vplivamo na vzroke povzročiteljev kroničnih bolezni modernega časa. To se znanstveno imenuje tudi epigenetika, kar pomeni, da tudi v kolikor imam gene za nastanek določenih bolezni, je od nas samih odvisno, kako se bodo ti geni obnašali. Odziv genov je lahko različen - pozitiven ali negativen in danes na to lahko vplivamo z izborom ustrezne bioidividulane prehrane in življenskega sloga, ki ni enaka za vsakogar. Kar je za nekoga koristno, je lahko za drugega škodljivo.
Hrana je informacija za naše gene, prava hrana pomeni pravo informacioj in pravi odziv genov, napačna pa sproži napačen odziv genov.
Pomembno je, da ločimo hrano, ki povzroča vnetja in hrano, ki jih pospešuje in s tem vpliva na kvaliteto našega počutja, telesno težo oz. zdravstvenego stanje. Poleg izbire prehrane se je potrebno naučiti tudi pravilno nabavljati, shranjevati, pripravljati in organizirati prehrano, razstrupljanja na pravilen način, brez šokiranja telesa, ter nadzora in odnosa do hrane, a ob tem ne smemo pozabiti v hrani tudi UŽIVATI. V se to se naučimo na trimesečni delavnici: Hrana za dolgoživost – protivnetna in protibolečinska dieta.
Drobne skrivnosti
Zmotno je mišljenje, da je zdrava hrana zanič in da morate jesti kot zajec ter se odreči vsemu dobremu. To škodo so naredile napačne diete in štetje kalorij. V praksi moram dostikrat strankam posebej povedati, da naj več jedo, da naj se ne stradajo, le da se morajo naučiti kaj izbrati.
Sama sem na zelo striktni avtoimuni dieti, ker s tako dieto uravnavam odziv genov, ki sem jih prinesla na svet. Včasih me čudno gledajo, » češ, a se ne ukvarjaš z dietami, koliko pa ti poješ, pa si tako suha?« Skrivnost je v pravilni kombinaciji, organizaciji, razporeditvi in odnosu do hrane. V resnici sem zelo omejena z živili in ne jem vsega, tega večinoma nihče ne opazi, ker pač jem samo tisto, kar je zame ustrezno in se ne bašem z vsem povprek, kakor tudi ne jem predelanih komercialnih zdravih bio nadomestkov.
V hrani je potrebno uživati in to jaz učim.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…