Konopljino olje

Dober sloves zdravilno konopljino olje uživa že vrsto let. Nekateri imajo sicer pomisleke, kadar beseda nanese na njegovo uporabo, saj jo zmotno povezujejo z vsebnostjo psihoaktivnih snovi, ki lahko privedejo do odvisnosti in tudi do halucinacij. Toda konopljino olje ni le varno za uporabo, temveč je celo zdravilno in priporočljivo za uporabo oziroma uživanje.

Sara Sočan

Iz konopljinih semen nastane najboljše konopljino olje, čeprav je vsa rastlina primerna za njegovo pridelavo. Lahko ga vtremo direktno na suho kožo ter ji povrnimo vlago, elastičnost in lep videz, medtem ko se odlično obnese tudi za nego (oljem za telo, kremam ...). Mnogi so nad njim navdušeni in ga uživajo kot prehransko dopolnilo ali pa si z njim popestrijo kakšen preliv ali jed. Za kuhanje pri visokih temperaturah ni primerno.

Ker je polno vitaminovin maščobe, ki jo koža potrebuje, ga mnogi uporabljajo za vlaženje kože, zato ga nežno vtrejo vanjo po tuširanju. Vsebuje zdrave maščobe in tudi nekatere pomembne snovi, ki jih telo naravno ne zmore proizvesti, ampak jih pridobiva samo preko prehrane in nanosa na kožo. Bogato je z antioksidanti (na primer vitaminom B), karoteni, fitosteroli, minerali (kalcij, magnezij, fosfor , železo ...), omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, kar je še posebej pomembno, saj strokovnjaki precej bolezni povezujejo ravno s pomanjkanjem oziroma neravnovesjem esecialnih maščob. Z njegovo pomočjo je mogoče izboljšati imunski sistem, izboljša se stanje vaše kože (pomaga pri luskavici, aknah, suhi koži), metabolizem, nekateri so prepričani, da zdravi tudi raka. Ker je naravno , brez negativnih stranskih učinkov, ga odlično prenašajo tisti, ki imajo občutljivo kožo. Koža je največji organ telesa in absorbira okoli 60% snovi, ki jih nanesemo na njo ter gredo neposredno v krvni obtok.

Nerafinirano konopljino olje kožo pomladi z antioksidanti, jo nahrani s ceramidi in maščobnimi kislinami ter ji pomaga zadržati lastno vlago v ravno pravšnji meri, poleg tega stimulira koži lastne mehanizme obnove in celjenja. S konopljinim oljem tako poskrbite za bolj mladostni videz, omilite lahko gubice, si pomagate do bolj gostih las, omilite prhljaj in še bi lahko naštevali, a le, če redno uporabljate izdelke, ki vsebujejo hladno stiskano konopljino olje.

Nerefinirano konopljino olje nima dolg življenjske dobe, zato je priporočljivo, da ga hranite v temnem in hladnem prostoru.

Ostali članki iz teme prehrana

07.11.2019

Poznate koristi rdeče pese?

Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem…
07.11.2019

Matcha čaj - zdrava alternativa kavi

Večina izmed nas jutra začenja z nekim ritualom. Verjetno je del njega tudi skodelica…
29.10.2019

V objemu zlatih gričev ...

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča…
14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…