Zakisanost je resna bolezen

Ena najpomembnejših lastnosti vseh tekočin je njihova kislost oziroma alkalnost (bazičnost). Kisle tekočine uporabljamo za uničevanje mikroorganizmov (konzerviranje, čiščenje), kisli dež uničuje gozdove, kisli industrijski odpadki uničujejo reke. Alkalne (bazične) tekočine omogočajo življenje, vsebujejo več kisika, hranil. Naše tekočine (kri, limfa) so rahlo alkalne, saj lahko edino tako preživimo – če bi bile kisle, ne bi živeli. So pa tkiva, ki rastejo v okolju, kjer ni kisika. To so tumorji.

Ivan Soče

Naša telesa imajo vgrajen samoobrambni mehanizem za preprečevanje kislosti. To so bazični minerali, predvsem kalcij in magnezij. Če s hrano ustvarjamo preveliko zakisanost, telo uporabi te minerale za nevtralizacijo. Če teh mineralov nima na razpolago iz hrane, jih črpa iz kosti. Z malo bolj kislo krvjo ne moremo živeti, z luknjicami v kosteh pa lahko.

Presežek kislin je treba nevtralizirati
Sodobni način prehranjevanja, kjer prevladujejo beljakovine (predvsem živalske), maščobe in enostavni ogljikovi hidrati povzroča nastajanje presežka kislin, ki jih telo mora nevtralizirati.
Če s hrano ne vnašamo dovolj naravnega kalcija iz rastlin, ga telo črpa iz kosti. Verodostojne znanstvene raziskave potrjujejo, da živalsko mleko ne le, da ni dober vir kalcija, temveč obratno: v vseh okoljih, kjer zaužijejo veliko živalskega mleka imajo največ osteoporoze, zlomov kolka, ledvičnih kamnov in povrh še mnoge druge avtoimunske bolezni.

Pomembni bazični minerali
Če hočemo pomagati telesu pri uravnavanju tako pomembnega ravnovesja med bazičnostjo in kislostjo, mu moramo zagotoviti dovolj bazičnih mineralov. Najbolje s celovito rastlinsko hrano, kot je ohrovt, brokoli, suhe fige, dateljni ali slive, repa, zelena listnata zelenjava (špinača, blitva ipd.), sezam, stročnice itd. Če je tovrstne hrane premalo glede na siceršnjo hrano, je treba poseči po prehranskih dopolnilih, teh pa je zares veliko. Ne odlašajte, temveč si jih priskrbite ter poskrbite za vaše zdravje.

Izbirajte naraven kalcij
Pri izbiri moramo biti previdni in izbrati naraven kalcij, takšnega, ki se ne bo kopičil v sklepih ali ledvicah, ki bo pomagal pri uravnavanju bazičnosti/kislosti in ki bo prispeval k zdravju kosti. Če kalcij jemljemo zaradi osteoporoze, je smotrno hkratno jemanje vitamina D3.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…