Epidemija napačnih diagnoz

Neinformiranost o pomembnosti vitamina B12, o vzrokih in posledicah njegovega pomanjkanja ima lahko tragične posledice, saj številne zdravstvene težave ne povezujejo z njegovim pomanjkanjem. Zmoto, da B12 primanjkuje le veganom, mnogi drago plačajo. Ocenjujejo, da pri 40 % splošne populacije primanjkuje B12, pri starejših in bolnih je ta odstotek še višji. Težave z želodcem in črevesjem ter jemanje nekaterih zdravil še poslabšajo njegovo absorpcijo.

Ivan Soče

Pomanjkanje energije, hitra utrudljivost, izguba teka, vnetje jezika, pogosta zaprtja ali driske, prezgodnje sivenje las, vse to je pogosto povezano z nezadostno oskrbo z vitaminom B12. Razdražljivost, brezvoljnost, vzkipljivost in podobno pa zdravniki in bolniki le redkokdaj povezujejo s pomanjkanjem tega vitamina.

Paleta težav zaradi pomanjkanja vitamina B12
Pri otrocih smo pozorni, če zaostajajo v razvoju (prepočasna telesna rast, težave z gibi, govorom ipd.), če imajo vedenjske težave, so apatični, brezvoljni, upočasnjeni ... V številnih študijah so ugotovili povezavo med visokimi vrednostmi homocisteina in Alzheimerjevo boleznijo.

Rastline tega vitamina ne vsebujejo
Posebnost vitamina B12 je, da ga ne sintetizirajo živali in rastline, to lahko naredijo le nekatere bakterije. Rastlinojede živali zadostijo potrebam po vitaminu B12 s hrano, ki vsebuje bakterije, ki potem v telesu proizvajajo B12. Za sodobnega človeka je vir vitamina B12 hrana živalskega izvora (jetra, meso, mleko, jajca). Rastline ne vsebujejo tega vitamina.

Pomagajmo si s prehranskimi dopolnili
Za dodaten vnos vitamina B12 najlažje poskrbimo s prehranskimi dopolnili. Če so le-ta v obliki kapsul ali tablet, nam ta v primeru želodčnih ali črevesnih težav ne bodo veliko pomagala. Novejši in učinkovitejši način jemanja je v obliki ustnih razpršil, kjer B12 skozi ustno sluznico preide v kri. Vitamin B12 je v vodi topen, zato ni nevarnosti predoziranja.

Ostali članki iz teme prehrana

29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…