Epidemija napačnih diagnoz

Neinformiranost o pomembnosti vitamina B12, o vzrokih in posledicah njegovega pomanjkanja ima lahko tragične posledice, saj številne zdravstvene težave ne povezujejo z njegovim pomanjkanjem. Zmoto, da B12 primanjkuje le veganom, mnogi drago plačajo. Ocenjujejo, da pri 40 % splošne populacije primanjkuje B12, pri starejših in bolnih je ta odstotek še višji. Težave z želodcem in črevesjem ter jemanje nekaterih zdravil še poslabšajo njegovo absorpcijo.

Ivan Soče

Pomanjkanje energije, hitra utrudljivost, izguba teka, vnetje jezika, pogosta zaprtja ali driske, prezgodnje sivenje las, vse to je pogosto povezano z nezadostno oskrbo z vitaminom B12. Razdražljivost, brezvoljnost, vzkipljivost in podobno pa zdravniki in bolniki le redkokdaj povezujejo s pomanjkanjem tega vitamina.

Paleta težav zaradi pomanjkanja vitamina B12
Pri otrocih smo pozorni, če zaostajajo v razvoju (prepočasna telesna rast, težave z gibi, govorom ipd.), če imajo vedenjske težave, so apatični, brezvoljni, upočasnjeni ... V številnih študijah so ugotovili povezavo med visokimi vrednostmi homocisteina in Alzheimerjevo boleznijo.

Rastline tega vitamina ne vsebujejo
Posebnost vitamina B12 je, da ga ne sintetizirajo živali in rastline, to lahko naredijo le nekatere bakterije. Rastlinojede živali zadostijo potrebam po vitaminu B12 s hrano, ki vsebuje bakterije, ki potem v telesu proizvajajo B12. Za sodobnega človeka je vir vitamina B12 hrana živalskega izvora (jetra, meso, mleko, jajca). Rastline ne vsebujejo tega vitamina.

Pomagajmo si s prehranskimi dopolnili
Za dodaten vnos vitamina B12 najlažje poskrbimo s prehranskimi dopolnili. Če so le-ta v obliki kapsul ali tablet, nam ta v primeru želodčnih ali črevesnih težav ne bodo veliko pomagala. Novejši in učinkovitejši način jemanja je v obliki ustnih razpršil, kjer B12 skozi ustno sluznico preide v kri. Vitamin B12 je v vodi topen, zato ni nevarnosti predoziranja.

Ostali članki iz teme prehrana

14.10.2019

Skrbite za svoje črevesje?

Včasih moramo telesu pomagati, da lahko optimalno deluje in da naši organi čim bolje…
14.10.2019

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…
14.10.2019

7 korakov kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate…
14.10.2019

Manuka med

Manuka med, unikat ki navdušuje znanstvenike in premaguje najhujše bakterijeLjudje po…
14.10.2019

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…