Spirulina-zdravilna alga


Spirulina, modrozelena enocelična alga, je že pred nepredstavljivimi 3.5 milijardami let začela oskrbovati naš planet s kisikom in ji pravzaprav dolgujemo zahvalo, da smo obkroženi z veliko paleto večceličnih organizmov. Je zelo prilagodljiva alga, ki jo lahko najdemo v različnih okoljih: alkalnih jezerih, morju in celo močvirju in pesku. Najbolje uspeva v toplem tropskem podnebju. V novejšem času je večje število znanstvenih študij dokazalo njeno pomembnost pri ohranjanju našega zdravja.

Spirulina (Arthrospia platensis) je popolna beljakovina, ker vsebuje vse esencialne amonokisline, ki jih organizem sam ne more izdelovati. Aminokisline so osnovni elementi iz katerih so sestavljene vse celice v telesu. Spirulina vsebuje mnogo fitohranil, vitaminov in mineralov, ki jih naša sodobna prehrana vsebuje v premajhni količini. Med njimi so: spekter vitaminov B, vključno z B12, beta karoteni, vitamini D, E in K, klorofil, selen, kalcij, magnezij, cink, železo in drugi. Spirulina vsebuje kar 300 % več kalcija kot polnomastno mleko, 23-krat več železa kot špinača, 39 krat več beta karotena kot korenje ter visoke količine gama-linolenske kisline, zelo pomembne esencialne maščobne kisline. Beljakovine predstavljajo kar 62% spiruline Leta. 1974 so Združeni narodi imenovali spirulino kot eno najboljših prehranskih dopolnil bodočnosti. Vesoljska agencija NASA jo je, zaradi izrednega hranilnega profila, vključila kot prehranski dodatek v prehrano na vesoljskih poletih.

Spirulina blaži alergijske reakcije z zmanjševanjem izločanja histamina, ki je odgovoren za alegijske simptome (kronični rinitis, nahod, solzne oči, otekla sluznica ...). Spodbuja tudi rast probiotikov (dobrih bakterij v telesu), ki nam jih nemalokrat primanjkuje, še posebej takrat kadar uživamo antibiotike. Klorofil v spirulini ima eno molekulno sestavo, ki je skoraj skoraj identična molekuli hemoglobina v naši krvi. Zato je njeno uživanje priporočljivo za izboljšanje krvne slike. Pomaga tudi pri razstrupljanju z izločanjem težkih kovin iz organizma.
Maščobna kislina arginin, katero alga vsebuje v znatni količini, uravnava izločanje rastnega hormona, pomaga pri celjenju ran, pozitivno vpliva na krvni pritisk ... Spirulina se priporoča kot dodatek vegetarijanski prehrani. Z njenim uživanjem se tudi upočasnijo degenerativni procesi v organizmu kot posledica staranja. Zato smo mladostnejši in vitalnejši.
Njen izreden prehranski profil uvršča spirulino v sam vrh prehranskih dopolnil za ljudi vseh starosti in življenjskih slogov.

Spirulina je zelo občutljiva na onesnaženja kakršna so danes v morski vodi, pa tudi v sladkovodnih jezerih. V njej se nabirajo težke kovine, bakterije in druge strupene snovi. Zato je priporočljivo uživati spirulino, ki raste v strogo kontrolirani sladki vodi in ustreza vsem najzahtevnejšim ekološkim standardom.

Ostali članki iz teme prehrana

10.06.2020

6 pogostih mitov o vinu: katero vino h kateri jedi, pri kateri temperaturi ga postreči …

Vsi smo že slišali za tako imenovana pravila o vinu, ampak ali so ta resnična? Za vas smo…
29.05.2020

Doma narejeni musliji

Za okusne mislije potrebujete:- 150 g ovsenih kosmičev- 50 g pšeničnih otrobov- 50 g…
27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…