Hrana, ki je hkrati zdravilo

Miha Anžur

Funkcionalna hrana je novejši trend zdrave hrane, ki vsekakor ne škodi, a tudi koristi ne pretirano, če ne spremenimo sicer nezdravih prehranjevalnih navad. Funkcija hrane je zagotavljanje energije in snovi, ki omogočajo normalno funkcioniranje organizma. Vendar pa današnji način stresnega življenja ni več v sožitju s tem kar jemo.

Pojemo več kot potrebujemo, hrana je presladka, premastna, preslana in za uveljavljeni sodobni sedeči način življenja že precej neprimerna oziroma »premočna«. Posledice so sodobne bolezni, ki so med seboj pogosto povezane, od sladkornih do srčno žilnih, pa tudi raka. Veliko bi že storili, če bi zmanjšali količino hrane, jedli manj nasičenih maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, več bi morali jesti vlaknin, več hrane pa bi tudi morali pripraviti sami oziroma posegati po nepredelanih in svežih živilih, ki imajo bolj zdrave hranljive vrednosti.

Živila z dodatki

Prehranjevalna industrija se s (pred)pripravljeno hrano seveda živahno odziva na življenjske trende, po drugi strani pa se vse bolj se krepi zavest, ko zdravje postaja vse večja vrednota. Tudi tu je prehrambna industrija hitro prisluhnila in ponudila funkcionalno hrano, ki je pravzaprav naziv za vsako hrano, ki ima poleg običajnih hranljivih lastnosti še dodatne, ki imajo ugoden vpliv na zdravje, ga izboljšujejo ali pa preprečujejo razvoj različnih bolezni. Tako nam je na voljo denimo probiotični jogurt, ali jogurt z vlakninami, pa mleko z dodatkom kalcija in vitaminov. A če osiromašeni prehrani dodamo vitamine, minerale in druge dobrodejne snovi, to še ne pomeni, da jemo same zdrave izdelke. Gre le za živila, ki jim proizvajalci z dodajanjem različnih dodatkov izboljšajo prehransko vrednost. Z njihovim uživanjem lahko le deloma odpravimo primanjkljaj hranilnih snovi, ki je sicer posledica posameznikovih neustreznih prehranjevalnih navad.

Bogatenje živil

Glavni dodatki, ki jih proizvajalci dodajajo živilom, so vitamini, minerali, maščobne kisline, vlaknine, probiotiki in prebiotiki, fitosteroli, fitoestrogeni in izoflavonoidi. Živila so obogatena s hranili, ki jih sicer že naravno vsebujejo, vendar pa so se med njihovo predelavo zmanjšala, a čedalje pogosteje jim dodajajo tudi hranila, ki jih naravno ne vsebujejo. Tako na primer maščobne kisline omega tri, ki jih naravno vsebujejo predvsem ribe, dodajajo mlečnim izdelkom ali jajcem, dodajo pa jim še minerale in vitamine. Za bogatenje pa so primerni še sokovi, čaji, različni žitni izdelki, čokolada, energijske ploščice in drugi prehranski izdelki. A pozor, če se bomo zanašali samo na izdelke funkcionalne hrane, pri tem pa še vedno jedli preveč, premastno in presladko in če bo jogurt z dodanimi vlakninami edini vir vlaknin, potem za svoj organizem pač nismo naredili kaj dosti.

Ostali članki iz teme prehrana

27.05.2020

7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik…
17.05.2020

Starejši so pogosto beljakovinsko podhranjeni

Statistika pravi, da se življenjska doba povečuje, kar pomeni, da je vse več starejših…
14.05.2020

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja…
08.05.2020

Vsem dosegljivi članki dr. Ostana in sodelavk o prehrani

Dr. Iztok Ostan v sodelovanju z Boženo Ambrozius in Alberto Ostan Pravzaprav je bila to…
08.05.2020

Se vam zdi, da se redite brez razloga?

Včasih so ljudje bežali pred napadi zveri, danes bežimo pred stresom Vsi ga poznamo in…