D3B12 - formula za odlično zdravje

 

Dolgo časa je veljalo, da na dedne gene nimamo vpliva, novejše znanstvene raziskave pa ugo-tavljajo, da vsak moški in vsaka ženska s svojim načinom življenja pomembno vpliva na to, kateri geni se bodo aktivirali, kateri bodo ostali "speči" in tudi, kakšen genski material se bo prenašal na potomce. Zato je zelo važno, da še pred spočetjem oba partnerja skrbita za dobro psihofizično zdravje, pri čemer je prehranjevanje odločilnega pomena. Pomemben je vsak mineral in vsak vitamin, a izstopata dva: enega v hrani skoraj ni, drugi se zelo težko absorbira. O vsem tem vemo zelo malo ...

IVAN SOČE

Nove in nove koristi

Neizpodbitna resnica je, da vitamin D (v nadaljevanju VD, ki je pravzaprav hormon) naša telesa tvorijo, ko smo z večjim delom kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom med 10. in 16. uro brez zaščitnih krem ali vmesnih stekel. V tem času smo pretežno v zaprtih prostorih (služba, šola, strah pred soncem ipd.) in najmanj šest mesecev v letu sploh nimamo dovolj sonca za sintetiziranje tega vitamina. Osebe s prekomerno telesno težo potrebujejo 3 do 5 krat več VD kot vitke. Vse to so razlogi, zaradi katerih skoraj 80 odstotkov Evropejcev čuti pomanjkanje tega vitamina.
Mnogi znanstveniki zatrjujejo, da je prav pomanjkanje VD v zimskem času vzrok za slabšo odpornost, več obolenj, za epidemije gripe ipd. Številne druge izjemno resne zdravstvene težave povezujejo s pomanjkanjem VD, včasih se celo zdi, da skoraj ni bolezni, ki ne bi bila tako ali drugače povezana s tem vitaminom: od moči v mišicah, učinkovitega imunskega sis-tema, pravilne delitve celic, zdravih in trdih kosti do izražanja genov. Da je VD v centru zani-manja znanstvenikov priča dejstvo, da se je število študij o koristnosti VD v zadnjih letih pot-rojilo, število raziskav drugih vitaminov pa je nespremenjeno.
Vemo, da dojenčkom obvezno dodajamo VD in tako poskrbimo za zdrave kosti, mnogi pa ne vedo, da VD zelo pomembno vpliva na celoten razvoj otroka. Za ilustracijo: pri dojenčkih, ki so prejemali 2000 IE VD dnevno, se je tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 1 v naslednjih dvajsetih letih zmanjšano za 80 %. Visoke ravni VD imajo zaščitni učinek in zmanjšujejo tveganje za razvoj multiple skleroze. Študija, izvedena na univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem in druge študije kažejo, da lahko VD zmanjša pogostost in resnost simptomov pri že prisotni bolezni. Pomanjkanje VD povzroča več okužb oziroma slabši imunski sistem. Nizke zaloge VD v telesu povezujejo celo z večjo umrljivostjo, morda zaradi ugodnega vpliva VD na srce in ožilje. S preprostim dvigom ravni VD na 30-50 ng/mL bi tveganje za visok krvni tlak in z njim povezane bolezni prepolovili.
V ZDA so ugotovili, da VD primanjkuje kar 76 % nosečnic. Pomanjkanje VD je prisotno pri še nerojenih otrocih in dojenčkih, če mame nimajo zadostnih količin tega vitamina. Ti otroci imajo večje predispozicije za diabetes tipa 1, artritis, multiplo sklerozo in shizofrenijo. Kar 81 % otrok, ki so se rodili s temi težavami, je imelo premalo VD.
Že pred desetletji so si znanstveniki belili glave, kako razrešiti problem pomanjkanja VD, in so ga rešiti tako, da so VD dodajali hrani ali proizvajali v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil. Tudi danes je tako, le znanost je napredovala in namesto grenkih kapljic, težko pogoltljivih tablet ali kapsul, lahko uporabljamo sodobnejša prehranska dopolnila v obliki spreja, ki zagotavljajo ne le prijaznejši način jemanja, temveč predvsem hitro in visoko absorpcijo brez mučnega napenjanja. Prehranska dopolnila z VD so zelo poceni, njihova korist pa je neprecenljiva.

Epidemija napačnih diagnoz

Vitamin B12 je znan predvsem zaradi pomembne vloge pri tvorjenju kakovostne krvi, ki je pogoj za transport hrane in kisika v vsa tkiva in celice. Vitamin B12 sodeluje v številnih proce-sih v organizmu, vključno pri sintezi DNK, nastanku rdečih krvničk, izolacijskih ovojnic, ki ovi-jajo živčne celice in omogoča prenos signalov po živčnem sistemu, sodeluje pri pravilni delitvi celic in pri učinkovitem delovanju imunskega sistema.
Preden nastopijo resne in trajne zdravstvene težave zaradi pomanjkanja vitamina B12, se naj-pogosteje in najprej pojavijo nevrološke težave: odrevenelost okončin, ščemenje, pekoč občutek v okončinah, drhtenje, omotičnost, oslabljenost mišic, motnje vida, motnje pri okušanju, vonjanju, šumenje v ušesih, težave pri spanju, pozabljivost, slabša koncentracija, demenca, depresija, zmedenost, psihoze, težave z ravnotežjem in še drugi manj pogosti simptomi.
Pri otrocih smo pozorni, če zaostajajo v razvoju (prepočasna telesna rast, težave z gibi, govo-rom ipd.), če imajo vedenjske težave, so apatični, brezvoljni, upočasnjeni ... S pravočasno zaz-navo in dodajanjem B12 lahko težave hitro odpravimo, v nasprotnem primeru lahko pa nastopijo nepopravljive posledice. Pri naštetih težavah pogosto tudi zdravniki ne pomislijo na pomanjkanje B12, govorijo celo o epidemiji napačnih diagnoz namesto ene same – pomanjkanje B12.
Vitamin B12 je v živalski hrani, a to še ne pomeni, da od tega imamo velike koristi. Približno kakšen odstotek zaužitega vitamina naša telesa vsrkavajo, in to pod pogojem, da smo zdravi. Če imamo premalo želodčne kisline, ali kakršne koli težave z želodcem ali črevesjem (celiakija, Crohnova bolezen, divertikuloza, ...) je absorpcija vitamina B12 iz hrane še slabša ali je sploh ni. Pomemben razlog za pomanjkanje vitamina B12 je tudi vse pogostejše jemanje zdravil, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline ali zmanjšujejo njeno učinkovitost (antacidi), in tudi številnih drugih zdravil (nekatera zdravila pri sladkorni, kontracepcijske tablete itd.). Seveda je neuživanje hrane živalskega izvora, posebej, če traja dalj časa lahko glavni razlog za pomanjkanje B12.
Vitamin B12 najdemo kot prehransko dopolnilo v obliki tablet, kapsul, kapljic, obližev, celo zobnih krem. V novejšem času se oblika ustnega razpršila kaže kot zelo učinkovita in praktič-na. Poleg različnega pakiranja je pomembno vedeti, v kakšni kemični obliki je vitamin B12. Najboljši je metilkobalamin, od pogosto uporabljenega cianokobalamina nimamo velike koristi. Tudi način jemanja je zelo pomemben. Najnovejši izdelki so v obliki sprejev. Razpršek pod jezikom v veliki meri zaobide prebavni sistem in preide neposredno v kri.

Če vsaj malo cenite svoje zdravje in zdravje svojih otrok, morate veliko vedeti o vitaminih B in D. Informacije so ključne. Skrb za zdravje je poceni, bolezen je draga.

Ostali članki iz teme prehrana

18.10.2021

Hrano tudi poslušamo

Večkrat radi rečemo, da jemo najprej z očmi. S tem navadno želimo povedati, da mora…
28.06.2021

Z vrta v hladilnik

Z nakupom hladilnika Gorenje do gajbice slovenskega sadja in zelenjave Poletje je čas, ko…
10.06.2021

Izkoristite naravno moč kolagena

Kolagen je najbolj zastopan protein v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži,…
26.05.2021

Beli vratič (Tanacetum parthenium)

Patricija Šenekar Beli vratič je okoli 50 cm visoka trajnica, ki spada v red košarnic. Ko…
19.05.2021

Velika kopriva (Urtica dioica)

Patricija Šenekar Njena zdravilna moč je znana že dolgo in je neizmerna. Vsestranska je…