Kremna krompirjeva juha s porom in popečeno panceto

Topla juhica, idealna za hladne večere. Namig: za juho uporabite krompir mokaste sorte. Mokast krompir vsebuje več škroba, zato je juha bolj kremasta. Krepka in nasitna juha, ki vas prijetno pogreje!

Za dve osebi potrebujete:
300 g krompirja
1 steblo pora
100 g pancete
1 žlico masla
400 ml zelenjavne juhe
2 žlici smetane
½ šopka drobnjaka
nariban muškatni orešček, sol in poper po okusu

Priprava:
1. Krompir olupite, operite in narežite na kocke. Por očistite, na koncu odrežite in temeljito operite. Prihranite dve rezini, preostanek pa narežite na trakove.
2. V loncu segrejte maslo in na njem podušite por in na kocke narezan krompir. Prilijte juho in na nizki temperaturi kuhajte 20 minut. Zadnjih 10 minut dodajte v juho tudi rezini pora.
3. Rezini pora poberite iz juhe in ju prihranite za okras. S pomočjo paličnega mešalnika juho drobno zmeljite. Umešajte smetano, zavrite in pikantno začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Panceto popecite ravno toliko, da postane hrustljavo zapečena.
4. Drobnjak oplaknite, nekaj vejic prihranite, preostalega pa narežite na kolobarčke. Krompirjevo juho ponudite okrašeno z rezino pora, popečeno panceto in drobnjakom. Dober tek!

OSTALI ČLANKI IZ TEME RECEPTI

17.07.2019

Letošnji hit osvežitve - sorbet s špricerjem

Brez svežega sadja si res težko predstavljamo poletje. Med poletne sadne favorite se…
10.10.2018

Golaž z zelenjavo, jurčki in modrim pinojem

Hladnejše vreme kar kliče po kuhanju toplih jedi na žlico. Priljubljena kulinarična…
18.07.2018

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi, ker pa bi radi nekaj boljšega za naše telo smo…
19.04.2018

Okusna predjed z italijanskim pridihom

Ali ste vedeli, da hrustljav prigrizek brusketa izvira iz Italije, kjer jo poznajo že od…
21.03.2018

Zapeljivi jajčevci

Zamolklo vijolični, bleščeče gladki in zapeljivo zaobljeni jajčevci so zelenjava, ki jo…