Zapeljivi jajčevci

Zamolklo vijolični, bleščeče gladki in zapeljivo zaobljeni jajčevci so zelenjava, ki jo je veselje pogledati in užitek jesti. Če vam teknejo ocvrte jedi, si boste zagotovo privoščili ocvrte rezine jajčevcev z zeliščnim maslom (ali pa s paradižnikovo omako), prijetna sprememba na jedilniku pa je tudi slasten narastek iz testenin in jajčevcev.

 

OCVRTI JAJČEVCI Z ZELIŠČNIM MASLOM
Za 4 osebe potrebujemo:
2 debelejša jajčevca, 2 jajci, 4 žlice moke, 8 žlic drobtin, sol, poper, maslo za pečenje, limonine rezine za okras.
Za zeliščno maslo: 4 stroke česna, 250 g zmehčanega masla, 3 žlice drobno sesekljanih dišavnih zelišč (peteršilj, bazilika...), 3 žličke limoninega soka, sol.
1. Zeliščno maslo: česen olupimo in stremo ali drobno sesekljamo. V topli skledi penasto umešamo zmehčano maslo. Dodamo česen, sesekljane zeli, limonin sok in sol ter dobro pomešamo. V pokriti posodi postavimo v hladilnik.
2. Jajčevce narežemo na 1 cm debele rezine, posolimo in jih pustimo stati 20 min, da izteče grenka voda. Rezine jajčevcev popivnamo s papirnato brisačo do suhega, nato jih popramo.
3. V globokem krožniku razžvrkljamo jajci. V en krožnik damo moko, v drugega drobtine. Rezine jajčevcev paniramo. Najprej jih povaljamo v moki, nato v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinah, ki jih dobro pritisnemo, da se oprimejo jajčevcev.
4. V ponvi razgrejemo maslo in po porcijah opečemo rezine jajčevcev, najprej z ene strani, nato z druge, da zlato porjavijo. Pečene hranimo v topli pečici (80 stopinj). Rezine okrasimo z limono in ponudimo z zeliščnim maslom, kruhom in zeleno solato.

 

NARASTEK IZ TESTENIN IN JAJČEVCEV
Za 4 osebe potrebujemo:
350 g testenin, 1 jajčevec, 400 g paradižnikov, 250 g gob (na primer šampinjonov ali ostrigarjev), 2 stroka česna, 8 žlic olivnega olja, 4 mlade čebulice, pol šopka peteršilja, 150 g sladke smetane, 100 g naribanega trdega sira, sol, poper.

1. Testenine kuhamo v veliki kozici osoljenega kropa ravno toliko časa, da ostanejo na sredini še malo čvrsti. Odcedimo jih, prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo. Jajčevec narežemo na rezine, posolimo in pustimo stati 20 min, da izstopi grenka voda. Rezine oplaknemo z mrzlo vodo in popivnamo s papirnato brisačo do suhega.
2. V ponvi segrejemo 6 žlic olivnega olja, česen olupimo, ga grobo sesekljamo in počasi prepražimo, da zadiši. Po porcijah prepražimo jajčevec z obeh strani. Gobe očistimo, narežemo in na hitro popečemo v ponvi s preostankom olja. Paradižnike potopimo za nekaj minut v vrelo vodo, nato odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Odcedimo, olupimo in narežemo na kocke. Mlado čebulico očistimo, oplaknemo in narežemo na tanke obročke.
3. Model za narastek namastimo z malo olja. V plasteh zlagamo vanj rezine jajčevca, testenine, gobe in paradižnike. Potresemo s čebulnimi obročki in sesekljanim peteršiljem.
4. Sir pomešamo s sladko smetano, solimo, popopramo in prelijemo čez sestavine v modelu. Narastek pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 35 minut. Pa dober tek!

OSTALI ČLANKI IZ TEME RECEPTI

10.10.2018

Golaž z zelenjavo, jurčki in modrim pinojem

Hladnejše vreme kar kliče po kuhanju toplih jedi na žlico. Priljubljena kulinarična…
18.07.2018

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi

V poletnih dneh se radi osvežimo z sokovi, ker pa bi radi nekaj boljšega za naše telo smo…
19.04.2018

Okusna predjed z italijanskim pridihom

Ali ste vedeli, da hrustljav prigrizek brusketa izvira iz Italije, kjer jo poznajo že od…
21.03.2018

Zapeljivi jajčevci

Zamolklo vijolični, bleščeče gladki in zapeljivo zaobljeni jajčevci so zelenjava, ki jo…
02.03.2018

Kremna krompirjeva juha s porom in popečeno panceto

Topla juhica, idealna za hladne večere. Namig: za juho uporabite krompir mokaste sorte.…