Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji datum, 2. april, razglaša za svetovni dan zavedanja o avtizmu? Na ta dan potekajo aktivnosti, katerih cilj je povečati zavedanje o avtizmu z namenom, da bi se čim prej odkrila diagnoza in da bi se čim prej začelo reševati težave povezane s to nevrološko motnjo.

Danes so še posebej izpostavljena vprašanja, kot so: kako so osebe z avtizmom vpete v družbo, ki izhaja iz človekovih pravic, kako spoznati njihov potencial, kaj jim kot družba in posamezniki lahko ponudimo, kaj jim omogoča javno zdravstvo, izobraževalne institucije, kakšno je njihovo stanje na trgu dela, kako globoko je v družbi zasidrana stigmatizacija oseb s to motjo ... Dejavnosti in dogodki so usmerjeni v usposabljanje strokovnjakov, družin, informiranje ozke in širše javnosti ter podrobnejše spoznavanje oseb z avtizmom, ki nosijo v sebi potenciale za marsikatere talente.

Ljudje z avtizmom se običajno soočajo z nekaterimi težavami, ki se nanašajo na komuniciranje, nemalokrat tudi mišljenje in čustvovanje. Pogosto le s težavo predvidijo stvari, izluščijo poudarke ali nekaj, kar je »povedano med vrsticami«.Težave so različne, glede na težjo ali lažjo obliko avtizma, a če jih pravočasno zaznamo in ustrezno obravnavamo, jih lahko tudi uspešno zmanjšamo.

Do danes so strokovnjaki naredili že velik korak naprej pri vzpostavljanju diagnoze, prilagoditve so omogočene otrokom tudi v šolah, saj so upravičeni do strokovne pomoči (pomoč spremljevalca), medtem ko je primanjkljaj zaznati predvsem v pomanjkanju brezplačnih terapevtskih obravnav znotraj javnega zdravstva.

Na spletni strani Zveze nevladnih organizacij za avtizem Slovenije, so danes poudarili zavedanje o stiskah, ki so se te dni naselile v marsikateri dom oseb z avtizmom. Omejeno gibanje zaradi tveganja okužbe s korona virusom, pomanjkanje druženja, spremenjene navade in podobno, lahko močno vplivajo na družinski ritem, saj s sabo prinašajo s sabo nove izzive in ovire. V ta namen so v okviru projekta Avtizem SAM z drugimi II, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ponovno vzpostavili telefon SAM FON za pomoč otrokom, mladostnikom in odraslim osebam z avtizmom in njihovim družinam. Vzpostavili so tudi podporne skupine za pomoč staršem in družinam na daljavo. Ne odlašajte s klicem ali pogovorom, če menite, da vam bo koristil!

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…