Inovativni koncepti negovalnih postelj

S prilagodljivimi posteljami osebje v domu za starejše pridobi več časa za nego, pogovor in osebni stik z negovanci

Nemško podjetje Völker ima zelo jasen koncept (filozofijo) delovanja, kjer je v središču vsega maksimalna skrb za starejše ljudi. Pri tem si pri Völkerju nenehno postavljajo vprašanja: zakaj ležati, če lahko na postelji sedite? Zakaj sedite, če lahko vstanete? Zakaj stojite, če lahko hodite?

Podjetje Völker se ponaša z inovativnimi koncepti postelj, ki se uporabljajo v domovih za starejše. Kot je dejal Jernej Kusterle iz podjetja, je sicer začetna investicija v kakovostno posteljo resda nekoliko višja, vendar pa so dolgoročni prihranki vidni, saj dobi osebje več razpoložljivega časa za nego, pogovor in sam osebni stik z negovancem. Torej pridobijo dragocen čas za kvaliteno medsebojno interakcijo.

Enostavna uporaba in razbremenjenost osebja

Da bi uporabnik vstal potrebuje pomoč ene ali celo dveh oseb. S pomočjo Völker postelj bo lahko uporabnik v veliko primerih vstal sam s pomočjo posebnih nastavitev postelje, v primeru, ko bo potreboval pomoč pa bo dovolj ena oseba, in ne dve, kot se pogosto dogaja pri običajnih posteljah. To pomeni velike prihranke časa osebja in olajšano delo. To pa prinaša manjše napore in večje zadovoljstvo.

Brez preležanin

Običajne postelje in negovalne postelje trenutnih ponudnikov na trgu ne odpravljajo problema preležanin. Kot je dejal Kusterle, so preležanine izjemno problematične tako za uporabnika postelje, kot za osebje, ki skrbi zanj. Tudi blazine proti preležaninam niso dobra rešitev, saj se na njih tudi zdravi ljudje slabo počutijo. V Nemčiji gre na primer kar tri odstotke celotnega proračuna bolnišnic za zdravljenje preležanin. Zato je postelja, ki vsaj malo pomaga pri preventivi pred preležaninami vredna zlata. »Prav to pa Völker prinaša uporabnikom. S pomočjo inovativnega sistema MiS® namreč postelja pospešuje mikro gibe, odpravlja bolečine in stimulira telo. Uporaba Völker postelj in sistema MiS® omogoča institucijam, da pokažejo, da aktivno delajo na preventivi pred preležaninami. Uporabniki Völker postelj v bolnicah okrevajo za 20 odstotkov hitreje kot na običajnih posteljah,« je poudaril Kusterle.

Povečana mobilnost

Starostniki, še posebej tisti, katerih mobilnost je omejena, se le težko postavijo v želeni položaj na običajnih negovalnih posteljah. Kot je dejal Kusterle, običajne postelje ne omogočajo niti dela mobilnosti, ki jo omogoča Völker. »S posteljo lahko enostavno upravlja uporabnik sam. Tudi premike, ki pri običajnih posteljah niso možni brez pomoči skrbnika, lahko pri Völker posteljah opravi uporabnik sam, na primer horizontalni dvig celotne postelje. To omogoča izjemno samostojnost uporabnika postelje in izjemen prihranek časa skrbnika, tudi četrtino porabljenega časa;« je dejal Kusterle.

Poleg tega so klasične postelje nestabilne in jih je težko premikati. Völker te težave rešuje s pomočjo posebnega sistema za premikanje, ki deluje s pomočjo daljinskega upravljalca. Ta omogoča, da se kolesa aktivirajo po potrebi. To po eni strani omogoča enostavnost premikanja, po drugi strani pa večjo stabilnost postelje, ko ta stoji na mestu.

Varne in varčne

Postelje Völker vsebujejo sisteme, ki zagotavljajo maksimalno varnost varovancev. Pri tem zagotavljajo fizično varnost, na primer s stranskimi varovali, katerih višina je poljubno nastavljiva, lahko pa se tudi skrijejo pod ležišče postelje. Izjemno varno pa je tudi električno upravljanje postelje. Kot je še dodal Kusterle, pa postelje Völker omogočajo še izjemno razmerje med kvaliteto in ceno, saj je investicija v primerjavi z stroški vzdrževanja drugih postelj zelo nizka.

Kakovost postelj Völker dokazuje tudi razširjena uporaba, tudi v Sloveniji. Kusterle je dejal, da njihove postelje uporabljajo v Domu Ptuj: - v vseh enotah - Ptuj, Muretinci, Kidričevo, Juršinci, poleti pa bodo opremili tudi medgeneracijsko središče v Kopru, Domu upokojencev Podbrdo, DSO Črnomelj, DSO Kočevje ter v Domu dva topola društva distrofikov Slovenije, ki jim veliko pomeni zadovoljstvo varovancev in zaposlenih samih.

KUSTERLE d.o.o.
Podbrdo 6
5243 Podbrdo

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

01.12.2020

Pogovorite se z zdravnikom na daljavo

Ko se vam pojavi zdravstvena težava in iščete odgovore na vaša vprašanja na spletu, boste…
27.11.2020

5 idej za izvirna praznična darila na daljavo

Še čisto malo in začel se bo december, praznični mesec, ki navadno poka po šivih od…
26.11.2020

K zdravniku specialistu kar s pomočjo video klica

Si predstavljate, da imate nasvet zdravnika specialista o vaši osebni težavi tako rekoč…
25.11.2020

Preventiva je najboljša naložba v zdravje

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o preventivi kot naložbi v…
24.11.2020

Sejem AGRA se seli na splet

Revija Bogastvo zdravja nudi vsem razstavljavcem - oglaševalcem sejma AGRA poseben…