Mednarodni dan boja proti zlorabi drog

Danes, 26. junija, obeležujemo svetovni dan boja proti zlorabi drog. Na današnji datum posamezniki, skupine, organizacije, institucije, strokovna in laična javnost opozarjajo na zlorabo prepovedanih substanc z namenom, da bi osveščali o preventivi in posledicah le-teh.

Strokovnjaki so prepričani, da se prvi korak pri preventivi začne s poslušanjem. Predvsem je potrebno prisluhniti mladim ter s tem pripomoči k usmeritvi v zdravo življenje brez odvisnosti. Mladi so namreč skupina, ki v največji meri uživa prepovedane droge, zato jih je potrebno seznaniti s posledicami uživanja drog ter poskrbeti, da svojo energijo usmerijo v aktivnosti, ki jim ne škodujejo.

Čeprav so prizadevanja mednarodne skupnosti za odpravo težav z drogami vse večja, svetovni problem drog še naprej predstavlja resno grožnjo za javno zdravje, varnost in blaginjo človeštva, posledično tudi predstavlja tveganje za ogrožanje nacionalne varnosti ter družbeno-gospodarske stabilnosti držav. Države morajo nadaljevati z delom na področju mednarodnega nadzora drog ter skrbeti, da bo problematika postajala čedalje manjša.

Mednarodni dan proti zlorabi drog, kot so kokain, marihuana, halucinogeni ali opijati, je še toliko bolj pomemben, če pomislimo, da vsako leto zaradi bolezni, ki so posledica jemanja drog, umre okoli 200.000 oseb. Z drogami so povezane namreč nekatere nalezljive bolezni, kot so okužba z virusom HIV, okužba s HBV, HCV, pogosto se pojavljajo zastrupitve s prepovedanimi drogami. PO podatkih Javnega inštituta za varovanje zdravja smo v Sloveniji v letu 2015 zabeležili 32 smrti povezanih z uporabo prepovedanih drog, med katerimi je bilo več moških kot žensk, največ jih je umrlo med 35 in 39 letom starosti. Težava naše države je tudi, da ostaja tranzitna država oziroma vmesna država za tihotapstvo prepovedanih drog, del prepovedanih substanc pa seveda ostaja tudi na našem področju.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

04.05.2021

Spletni pogovor o zdravljenju krvnih rakov s CAR-T celično terapijo

STAklub Slovenske tiskovne agencije v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z…
30.04.2021

MikroMOBILNOST – lahkotnost in svoboda gibanja

MikroMOBILNOST je trend, mokro mobilna prevozna sredstva pa vsakdanja izbira, ko sami ali…
30.04.2021

Enostavno in hitro do specialista

Ko prejmete napotnico za pregled pri specialistu, vas čaka iskanje ustreznega specialista…
30.04.2021

Glasovno upravljanje in igranje iger na platformi NEO je vedno bolj popularno

Uporabniki platforme NEO na TV največ iščejo risanke, filme, serije in igralce, vedno…
29.04.2021

Iščemo 10 besed, ki navdihujejo Slovenijo!

Komunikacijska agencija Sidera letošnjo pomlad praznuje deseti rojstni dan in ob tej…