Kako si bomo ukrojili svet?

V znanstvenem in širšem družbenem prostoru pomembno odmevajo premiki na področju genetike in genske tehnologije, na primer genska tehnologija CRISPR-Cas, imenovana tudi genske škarje, ki omogoča preurejanje genskega materiala.

Tina Bilban

CRISPR je del bakterijskega imunskega sistema: če bakteriji uspe ob virusni okužbi poraziti viruse, razgradi njihovo DNK in jo vgradi v svojo. Sestavi "fotoalbum zlikovcev" - CRISPR. Ta nato sodeluje z encimi Cas, ki se vozijo po bakteriji "s sliko zlikovca v žepu." Ko opazijo zaporedje DNK s svoje "fotografije", ga izstrižejo in s tem onemogočijo ponoven napad virusov. Leta 2012 je biokemičarka J. Doudna sistem CRISPR-Cas priredila tako, da naj bi deloval v celici vsakega živega bitja. Sedaj "fotografijo zlikovca"ustvarijo raziskovalci, celica pa izstriženi del DNK nadomesti z novim in uvede spremembo.
Preko sedanjosti v prihodnost
Tehnologijo so že uporabili v natančno dokumentiranih raziskavah, nedavno na primer pri zdravljenju nekaterih terminalnih oblik raka. Z genetskimi škarjami lahko pomembno vplivamo na kvaliteto bivanja različnih posameznikov. Hkrati pa se, predvsem ob poseganju v dedni genetski material, odpirajo vprašanja o posledicah takšnih posegov. Zato je novica kitajskega znanstvenika He Jiankuia, da je spremenil genetski zapis zarodkov in s tem onemogočil možnost okužbe z virusom HIV, naletela na glasno neodobravanje znanstvene srenje. Z genskimi škarjami v rokah potrebujemo znanje o posledicah njihove uporabe, ki ga lahko omogočijo samo transparentne raziskave in stalen dialog med znanstveniki.
Kaj pa dialog med znanostjo in družbo?
Ob krojenju prihodnosti pa je bistven tudi odprt dialog med znanostjo in družbo. Med znanostjo, ki se sproti z novim znanjem in možnostmi za njegovo uporabo obrača k družbi. In družbo, ki se ne zateka v strah, ampak svoj odnos do novih tehnologij gradi na znanju in razumevanju. In prav ta dialog predstavlja eno od osrednjih niti romana Hvala za škarje. Romana, ki z različnih plati odpira premislek sodobne genske tehnologije in ki, čeprav nam odpira tudi vrata v prihodnost, govori predvsem o naši sedanjosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

09.07.2019

Utrinki s potepanja po prestolnici

Priljubljen modni fotograf Tibor Golob razkriva fotogenične kotičke centra naše…
02.07.2019

V samo 85 dneh prodanih več kot 10 milijonov telefonov v 85 dneh

Do 20. junija je v rekordnih treh mesecih Huawei po vsem svetu prodal več kot 10…
28.06.2019

Že imate najboljši telefon leta?

Združenje European Hardware Association je imenovalo Huawei P30 Pro za najboljši telefon…
16.06.2019

Kako si bomo ukrojili svet?

V znanstvenem in širšem družbenem prostoru pomembno odmevajo premiki na področju genetike…
06.06.2019

Lekarna Ljubljana odprla prenovljeno enoto v Velikih Laščah

Velike Lašče, 5. junij 2019 – Lekarna Ljubljana je ob občinskem prazniku Velikih Lašč…