Kako si bomo ukrojili svet?

V znanstvenem in širšem družbenem prostoru pomembno odmevajo premiki na področju genetike in genske tehnologije, na primer genska tehnologija CRISPR-Cas, imenovana tudi genske škarje, ki omogoča preurejanje genskega materiala.

Tina Bilban

CRISPR je del bakterijskega imunskega sistema: če bakteriji uspe ob virusni okužbi poraziti viruse, razgradi njihovo DNK in jo vgradi v svojo. Sestavi "fotoalbum zlikovcev" - CRISPR. Ta nato sodeluje z encimi Cas, ki se vozijo po bakteriji "s sliko zlikovca v žepu." Ko opazijo zaporedje DNK s svoje "fotografije", ga izstrižejo in s tem onemogočijo ponoven napad virusov. Leta 2012 je biokemičarka J. Doudna sistem CRISPR-Cas priredila tako, da naj bi deloval v celici vsakega živega bitja. Sedaj "fotografijo zlikovca"ustvarijo raziskovalci, celica pa izstriženi del DNK nadomesti z novim in uvede spremembo.
Preko sedanjosti v prihodnost
Tehnologijo so že uporabili v natančno dokumentiranih raziskavah, nedavno na primer pri zdravljenju nekaterih terminalnih oblik raka. Z genetskimi škarjami lahko pomembno vplivamo na kvaliteto bivanja različnih posameznikov. Hkrati pa se, predvsem ob poseganju v dedni genetski material, odpirajo vprašanja o posledicah takšnih posegov. Zato je novica kitajskega znanstvenika He Jiankuia, da je spremenil genetski zapis zarodkov in s tem onemogočil možnost okužbe z virusom HIV, naletela na glasno neodobravanje znanstvene srenje. Z genskimi škarjami v rokah potrebujemo znanje o posledicah njihove uporabe, ki ga lahko omogočijo samo transparentne raziskave in stalen dialog med znanstveniki.
Kaj pa dialog med znanostjo in družbo?
Ob krojenju prihodnosti pa je bistven tudi odprt dialog med znanostjo in družbo. Med znanostjo, ki se sproti z novim znanjem in možnostmi za njegovo uporabo obrača k družbi. In družbo, ki se ne zateka v strah, ampak svoj odnos do novih tehnologij gradi na znanju in razumevanju. In prav ta dialog predstavlja eno od osrednjih niti romana Hvala za škarje. Romana, ki z različnih plati odpira premislek sodobne genske tehnologije in ki, čeprav nam odpira tudi vrata v prihodnost, govori predvsem o naši sedanjosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

14.10.2019

Svetovni dan hoje

Svetovni dan hojeImamo srečo, saj je danes čudovit dan, s soncem obsijan. Izkoristite ga…
01.10.2019

Živalim omogočimo dostojno življenje

Danes, 4. oktobra, praznujemo svetovni dan živali. Na ta dan živalskim prijateljem…
01.10.2019

Dan za kavo

Ste danes že popili kavo? Ta napitek je zelo priljubljen, zato niti ni čudno, da si je…
24.09.2019

Kalček prenavlja spletno trgovino

Glede na to, da so Kalčkove trgovine samo v Ljubljani in Kopru, kupci pa povprašujejo po…
16.09.2019

Je stranišče dovolj blizu?

Zdravje pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, tako kot večino stvari v življenju. Šele…