Naj vaši poletni spomini zasijejo tudi na fotografiji

 

Kako posneti čudovito fotografijo s poudarjenimi podrobnostmi iz vaše okolice?

Vse pogosteje celo profesionalni fotografi priznavajo, da imajo namesto drage in težke fotografske opreme, pri sebi zgolj pametni telefon. Nove fotografske možnosti in vse bolj tehnološko napredne kamere jim namreč dopuščajo, da tudi z njim naredijo popolne fotografije. Še bolj zanimivo in v nasprotju s tradicionalno modrostjo pa je, da pametni telefoni niso sposobnih zajeti samo odličnih pokrajin in portretov, temveč tudi impresivne podrobnosti. Celo tako dobro, da je že težko ugotoviti, s čim je bila fotografija v resnici posneta.
Zaradi tega so se pri Huaweiu odločiti oblikovati fotografski vodič, seznam trikov in nasvetov z izjemnimi fotografijami, ki so lahko vir navdiha za vse, ki želijo sodelovati na fotografskem tekmovanju InFocus in pokazati svoj talent svetu.

 Huawei 4

Igrajte se s fotografskimi nastavitvami
Če želite doseči najboljše rezultate, morate razmišljati izven okvirja in pozabiti na osnovne nastavitve kamer. Preveč vas bodo omejevale in preprečevale, da bi resničnost pokazali, kot jo občutite. Spreminjajte nastavitve v profesionalnem načinu in se ne bojte slabih fotografij. Uporabljate povečavo, poudarjene barve, oziroma uporabljajte vse možnosti, da najdete najboljše nastavitve za zajem popolne fotografije.
Dobra ideja za začetnike je črno-bela fotografija, saj skrije napake in poudari najboljše motive na fotografijah.

Uporabite način HDR
Najboljši fotografski pametni telefon je tisti, ki omogoča zajem tudi najmanjših podrobnosti. Način HDR (visoki dinamični razpon) je zato nujen, saj le z njim dosežemo, da so podrobnosti vidne tako na osvetljenih kot zatemnjenih delih fotografije. Poudari osvetlitev in kontrast, da so podrobnosti, ko so rosa na cvetnih listih, puhasti deli oblaka ali lesena tekstura na pročelju stare cerkve, jasno vidne. Ko pa uporabite način bližinske fotografije, se morate odločiti, kateri element naj prevladuje, tisti v ospredju ali v ozadju. Zahvaljujoč osredotočenosti na samo enega boste namreč dosegli popolno ostrino, preko nje pa tudi briljantno fotografijo.

Spoznajte učinek zamegljenega ozadja (bokeh)
Zamegljeno ozadje, zaradi katerega je glavni motiv fotografije poudarjen, je velika prednost profesionalne fotografske opreme. Je tudi način, kako se znebimo neželenih predmetov v prizoru. Tehnika pa še zdaleč ni primerna le za portrete, temveč med drugim tudi za krajinsko fotografijo, kjer naključni »dodatki« lahko uničijo popolno zastavljeno fotografijo.
Uporaba učinka ni težka, saj je s to funkcijo opremljena večina sodobnih pametnih telefonov. Preverite, če vaš omogoča umetniško zameglitev ozadja v kombinaciji s primerno ostrimi podrobnostmi?

Huawei 3

Ne pozabite na svetlobo
Svetloba je vse in hkrati bistvo fotografije in zato ni nepomembno, kdaj se odpravite ven. Tudi najboljši dokumentarni in modni fotografi priznavajo, da jim najboljše fotografije uspejo uro po zori ali uro pred mrakom, ko je svetloba »najlepša«. Upoštevajte čas, ko fotografirate cvetlice ali žuželke, saj so najlepši v naravni svetlobi. V tem času pa še ni toliko močna, da bi potrebovali fotografske filtre.

Naredite izbor in pokažite najboljše fotografije
Za odlično fotografijo je potrpežljivost zapovedana. Med čakanjem na popoln prizor naredite serijo fotografij ter nato izberite najboljše. Objavite jih na družbenih omrežjih in tako delite svojo strast do fotografije tudi z drugimi. Zaupajte sebi, morda pa boste nekega dne od fotografije živeli.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

14.10.2019

Svetovni dan hoje

Svetovni dan hojeImamo srečo, saj je danes čudovit dan, s soncem obsijan. Izkoristite ga…
01.10.2019

Živalim omogočimo dostojno življenje

Danes, 4. oktobra, praznujemo svetovni dan živali. Na ta dan živalskim prijateljem…
01.10.2019

Dan za kavo

Ste danes že popili kavo? Ta napitek je zelo priljubljen, zato niti ni čudno, da si je…
24.09.2019

Kalček prenavlja spletno trgovino

Glede na to, da so Kalčkove trgovine samo v Ljubljani in Kopru, kupci pa povprašujejo po…
16.09.2019

Je stranišče dovolj blizu?

Zdravje pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, tako kot večino stvari v življenju. Šele…