Pobližje spoznajte ekološko kmetijstvo in eko izdelke

 

Tudi letos se bo v Ljubljani odvil Ekoprazni. Približuje se namreč 7. September, ko bomo obeležili 20. rojstni dan osrednje ekološke tržnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, ki zaznamuje začetek prvega organiziranega trženja ekoloških živil.

Leta 1999 je Inštitut za trajnostni razvoj na nabrežju Ljubljanice skupaj z ekološkimi kmeti prvič postavil dve stojnici. Na njih so pridelke ponujali čisto prvi ekološki pridelovalci, ki so se leto poprej vključili v program nadzora ekološke pridelave v okviru tedanjega Združenja ekoloških kmetov Slovenije.

To je bil pionirski projekt, saj je bila ljubljanska ekotržnica prva takšna v Sloveniji. Da pa je ekotržnica lahko zaživela, so na Inštitutu za trajnostni razvoj zavihali rokave že tri leta poprej. Najprej so pripravili standarde za ekološko pridelavo v skladu s smernicami IFOAM – Mednarodne zveze gibanj za ekološko kmetijstvo (kasneje sprejete s strani države kot nacionalna priporočila in osnova za prve finančne spodbude za ekološke kmetije). Leto kasneje so spodbudili ustanovitev prvega združenja za ekološko kmetijstvo. V letu 1998 so začeli na povabilo Mestne občine Ljubljana izvajati projekt preusmerjanja kmetij v MOL v ekološko pridelavo, ki je potekal skoraj 10 let. Tudi ekotržnico so razvili v okviru tega projekta.

Letošnji program Ekotržnice bo zelo pester. Spoznali boste ogromno število certificiranih ekoloških izdelkov, imeli boste možnost poskusiti oljčno olje ter o njem spoznati še več podrobnosti, naučili se boste, kako pripraviti ekološke školjke klapavice, spoznali boste prednosti, ki jih prinašajo prehranska dopolnila iz konoplje s CBD, se pogovorili s predstavniki šol in vrtcev, ki izvajajo program Šolski ekovrtovi, lahko boste sodelovali v nagradnih igrah in še mnogo več ...

Vabljeni na Ekopraznik.

Več informacij na spletni strani dogodka.

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…
25.01.2020

Prelomna 18. obletnica delovanja Term Snovik

Danes, 25.01.2020, je v Termah Snovik potekala 18. obletnica delovanja družbe. Najvišje…