Pobližje spoznajte ekološko kmetijstvo in eko izdelke

 

Tudi letos se bo v Ljubljani odvil Ekoprazni. Približuje se namreč 7. September, ko bomo obeležili 20. rojstni dan osrednje ekološke tržnice v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, ki zaznamuje začetek prvega organiziranega trženja ekoloških živil.

Leta 1999 je Inštitut za trajnostni razvoj na nabrežju Ljubljanice skupaj z ekološkimi kmeti prvič postavil dve stojnici. Na njih so pridelke ponujali čisto prvi ekološki pridelovalci, ki so se leto poprej vključili v program nadzora ekološke pridelave v okviru tedanjega Združenja ekoloških kmetov Slovenije.

To je bil pionirski projekt, saj je bila ljubljanska ekotržnica prva takšna v Sloveniji. Da pa je ekotržnica lahko zaživela, so na Inštitutu za trajnostni razvoj zavihali rokave že tri leta poprej. Najprej so pripravili standarde za ekološko pridelavo v skladu s smernicami IFOAM – Mednarodne zveze gibanj za ekološko kmetijstvo (kasneje sprejete s strani države kot nacionalna priporočila in osnova za prve finančne spodbude za ekološke kmetije). Leto kasneje so spodbudili ustanovitev prvega združenja za ekološko kmetijstvo. V letu 1998 so začeli na povabilo Mestne občine Ljubljana izvajati projekt preusmerjanja kmetij v MOL v ekološko pridelavo, ki je potekal skoraj 10 let. Tudi ekotržnico so razvili v okviru tega projekta.

Letošnji program Ekotržnice bo zelo pester. Spoznali boste ogromno število certificiranih ekoloških izdelkov, imeli boste možnost poskusiti oljčno olje ter o njem spoznati še več podrobnosti, naučili se boste, kako pripraviti ekološke školjke klapavice, spoznali boste prednosti, ki jih prinašajo prehranska dopolnila iz konoplje s CBD, se pogovorili s predstavniki šol in vrtcev, ki izvajajo program Šolski ekovrtovi, lahko boste sodelovali v nagradnih igrah in še mnogo več ...

Vabljeni na Ekopraznik.

Več informacij na spletni strani dogodka.

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.09.2019

Prva pomoč in ogrožene ter ranljive skupine prebivalstva

Svetovni dan prve pomoči je že skoraj dve desetletji priložnost za predstavitev znanj in…
10.09.2019

Huawei P30 Pro postavlja nove smernice estetike

Huawei je na sejmu IFA v Berlinu predstavil novi P30 Pro, s katerim je postavil nove…
03.09.2019

Kaj pomenijo pike tipala in koliko jih potrebujemo?

Kupovanje novega pametnega telefona pomeni poznavanje najnovejših zmožnosti in…
28.08.2019

Pobližje spoznajte ekološko kmetijstvo in eko izdelke

Tudi letos se bo v Ljubljani odvil Ekoprazni. Približuje se namreč 7. September, ko bomo…
20.08.2019

Uživajte v koncu poletja s Huaweiem

Huawei vabi, da konec poletja in začetek jeseni preživite ob dobri glasbi. Ob nakupu…