Je stranišče dovolj blizu?

Zdravje pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, tako kot večino stvari v življenju. Šele ko se kaj zalomi se zavemo, kaj smo imeli. Še posebej bolezen spremeni naš pogled na svet, saj nam lahko zdravstvena tegoba precej poslabša kvaliteto našega vsakdana.

Tia Kemperle

Dokler se ne soočimo s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem, ne pomislimo na to, kako zelo smo lahko brez skrbi, ko se odpravimo v službo, na sprehod, obisk k prijateljem ... Namreč, nenadzorovano uhajanje urina lahko postane močno moteče in nelagodno. Že izvajanje vsakdanjih aktivnosti je lahko oteženo, saj nas lahko pogosto tišči ali nenadno in močno pritisne na stranišče.

Razlog se skriva v krčenju mišic mehurja, ki se sprožijo še preden se mehur popolnoma napolni. Osebe, ki se soočajo s tem zdravstvenim stanjem morajo zelo pogosto na stranišče, zato so tudi ves čas obremenjene s tem, da le-ta ni nikoli predaleč. Kljub temu da jih tišči na vodo, pa na stranišču običajno izločijo manjšo količino seča. Težava ne prizanaša moškim niti ženskam, zato je priporočljivo, da smo pozorni na prve znake, ki bi lahko nakazovali na prekomerno aktivni sečni mehur. Mednje sodi pogosto uriniranje (8-krat ali večkrat na dan), nuja (nenadna, neodložljiva in močna potreba po uriniranju), nokturija (ko tudi ponoči vsaj 2-krat vstanemo zaradi poziva k uriniranju) ali urgentna inkontinenca, ko nam včasih uide, še preden se imamo možnost usesti na školjko ...

Obstaja rešitev
Čeprav ta bolezen povzroči, da se počutimo nelagodno in da nas je sram, moramo o njej spregovoriti. Kdor ne prizna, da ima težavo, je tudi rešiti ne more. Na srečo obstajajo strokovnjaki (osebni zdravniki, ginekologi, urologi), ki imajo zadosti znanja in izkušenj, s pomočjo katerih nam lahko pomagajo. Z njihovimi nasveti lahko stanje izboljšamo, omilimo ali celo pozdravimo. Običajno takim pacientom najprej svetujejo nefarmakološke ukrepe, med katere sodijo zmanjšanje pitje kave in alkohola, omejevanje pitja katerekoli tekočine pred spanjem, izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna, priporočljivo je še, da zavestno podaljšujemo čas med posameznimi uriniranji vsaj za nekaj minut. Kadar našteto ne pomaga, je treba začeti z jemanjem zdravil, seveda sočasno z nefarmakološkimi ukrepi. Obstaja jih več vrst in z leti, tehnološkim in medicinskim napredkom se izboljšuje tudi kvaliteta zdravil, ki imajo vse manj stranskih učinkov. Tako je tudi razlika med starejšimi in novejšimi zdravili že precej velika. Pri jemanju nekaterih starejših zdravil se namreč pogosto pojavlja občutek suhih ust in zaprtje, glavobol medtem ko so novejša že precej bolj prijazna do pacientov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

27.05.2020

Zdravniška ordinacija na domačem kavču

V soboto se zbudite že s tretjim glavobolom v tednu dni, pri otroku pa opazite rdeče…
slika2 virus
21.05.2020

Terapije dr. Clark – drugačen pristop, ki prinaša rezultate

Poslanstvo dr. Hulde Regehr Clark je bilo pomagati človeštvu, zato ne preseneča, da je…
20.05.2020

Zakaj Bio-Selen+Cink?

Za oba, tako za selen kot za cink, nam je evropska agencija za varno hrano (EFSA) leta…
19.05.2020

ABOUT YOU od danes tudi v Sloveniji!

Najhitreje rastoča modna spletna trgovina nadaljuje svojo evropsko širitev Vodilna…
16.05.2020

Vsak drugi Slovenec ima previsok krvni tlak

17. maj – SVETOVNI DAN HIPERTENZIJE INTERVJU: doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica…