Je stranišče dovolj blizu?

Zdravje pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, tako kot večino stvari v življenju. Šele ko se kaj zalomi se zavemo, kaj smo imeli. Še posebej bolezen spremeni naš pogled na svet, saj nam lahko zdravstvena tegoba precej poslabša kvaliteto našega vsakdana.

Tia Kemperle

Dokler se ne soočimo s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem, ne pomislimo na to, kako zelo smo lahko brez skrbi, ko se odpravimo v službo, na sprehod, obisk k prijateljem ... Namreč, nenadzorovano uhajanje urina lahko postane močno moteče in nelagodno. Že izvajanje vsakdanjih aktivnosti je lahko oteženo, saj nas lahko pogosto tišči ali nenadno in močno pritisne na stranišče.

Razlog se skriva v krčenju mišic mehurja, ki se sprožijo še preden se mehur popolnoma napolni. Osebe, ki se soočajo s tem zdravstvenim stanjem morajo zelo pogosto na stranišče, zato so tudi ves čas obremenjene s tem, da le-ta ni nikoli predaleč. Kljub temu da jih tišči na vodo, pa na stranišču običajno izločijo manjšo količino seča. Težava ne prizanaša moškim niti ženskam, zato je priporočljivo, da smo pozorni na prve znake, ki bi lahko nakazovali na prekomerno aktivni sečni mehur. Mednje sodi pogosto uriniranje (8-krat ali večkrat na dan), nuja (nenadna, neodložljiva in močna potreba po uriniranju), nokturija (ko tudi ponoči vsaj 2-krat vstanemo zaradi poziva k uriniranju) ali urgentna inkontinenca, ko nam včasih uide, še preden se imamo možnost usesti na školjko ...

Obstaja rešitev
Čeprav ta bolezen povzroči, da se počutimo nelagodno in da nas je sram, moramo o njej spregovoriti. Kdor ne prizna, da ima težavo, je tudi rešiti ne more. Na srečo obstajajo strokovnjaki (osebni zdravniki, ginekologi, urologi), ki imajo zadosti znanja in izkušenj, s pomočjo katerih nam lahko pomagajo. Z njihovimi nasveti lahko stanje izboljšamo, omilimo ali celo pozdravimo. Običajno takim pacientom najprej svetujejo nefarmakološke ukrepe, med katere sodijo zmanjšanje pitje kave in alkohola, omejevanje pitja katerekoli tekočine pred spanjem, izvajanje vaj za krepitev medeničnega dna, priporočljivo je še, da zavestno podaljšujemo čas med posameznimi uriniranji vsaj za nekaj minut. Kadar našteto ne pomaga, je treba začeti z jemanjem zdravil, seveda sočasno z nefarmakološkimi ukrepi. Obstaja jih več vrst in z leti, tehnološkim in medicinskim napredkom se izboljšuje tudi kvaliteta zdravil, ki imajo vse manj stranskih učinkov. Tako je tudi razlika med starejšimi in novejšimi zdravili že precej velika. Pri jemanju nekaterih starejših zdravil se namreč pogosto pojavlja občutek suhih ust in zaprtje, glavobol medtem ko so novejša že precej bolj prijazna do pacientov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

14.10.2019

Svetovni dan hoje

Svetovni dan hojeImamo srečo, saj je danes čudovit dan, s soncem obsijan. Izkoristite ga…
14.10.2019

Popotovanje iz Litije do Čateža in po duhovni zgodovini

Levstikova pot je nastala na osnovi Levstikovega literarnega spisa leta 1987, ko se je na…
01.10.2019

Živalim omogočimo dostojno življenje

Danes, 4. oktobra, praznujemo svetovni dan živali. Na ta dan živalskim prijateljem…
01.10.2019

Dan za kavo

Ste danes že popili kavo? Ta napitek je zelo priljubljen, zato niti ni čudno, da si je…
24.09.2019

Kalček prenavlja spletno trgovino

Glede na to, da so Kalčkove trgovine samo v Ljubljani in Kopru, kupci pa povprašujejo po…