ZARADI PITNE VODE – VEČ KROMA V HRANODesetletja so že številna prizadevanja usmerjena v obvladovanje sladkorne bolezni. Dejavnost je izjemno razvejena, tudi civilna družba je na visoki stopnji vključenosti v prizadevanja za zdrav način življenja, ki zmanjšuje pojavnost bolezni. Številna društva diabetikov delujejo že desetletja, medicina in zdravljenje napredujeta s pomembnimi rezultati, vendar dejstvo je, da je bolezni med nami čedalje več in več. Samo v zadnjem času od leta 2008 do 2017 je sladkorne bolezni več za dobro tretjino, že dolgo tega se je umestila tudi med najstnike.
Mag. Nikola Krstič, dr. med.
V povprečju se število sladkornih bolnikov, ki prejemajo zdravila, poveča za nekaj odstotkov letno, ocene pa so, da jih je še precej, ki niso zajeti v uradno statistiko. Očitno delujejo med nami še dejavniki, na katere še nismo dovolj pozorni in da ti dejavniki ves čas v polno delujejo. Morda celo nanje doslej sploh še nismo opozarjali ali pa jim nismo posvetili dovolj pozornosti. V podjetju MIC Mengeš imamo že od leta 2000 uradno slovensko ekspertizo z UKC Ljubljana o oligoelementu krom (trivalentni), v kateri se sladkornim bolnikom svetuje oplemenitenje hrane s kromovim prehranskim dopolnilom. V zadnjih letih je fiziologija kroma močno napredovala, tako da so ugotovili, da je ob pomanjkanju kroma prizadeto delovanje trebušne slinavke oziroma fiziološko smiselna tvorba insulina. Posebej pomembna je navedba, da je pomemben dejavnik, ki zavira delovanje kroma, klor, ki se nahaja v pitni vodi. Povsod v urbanem okolju in razvitem svetu je metoda kloriranja vode prisotna in je ponekod tudi zakonsko predpisana. Vsi tako uživamo pitno vodo, jo pijemo, si z njo pripravljamo hrano, se z njo prhamo itd., tako da smo ves čas izpostavljeni kloru, ki je v njej. Ko upoštevamo, da v hrani na splošno itak primanjkuje kroma, da je za sladkorne bolnike značilno, da jim kroma posebej primanjkuje – ter ob upoštevanju še klora kot morda prezrtega trajnega dejavnika, postaja čedalje bolj jasno, da je treba učinkovitemu dodajanju kroma v našo hrano posvetiti več pozornosti kot doslej. Pri tem seveda ostaja neizpodbitna zahteva po uravnoteženi in pestri prehrani, nujno pa je, da si jo glede kroma dodatno obogatimo z ustreznim kakovostnim prehranskim dopolnilom.
Bio-Krom proizvajalca Pharma Nord tem zahtevam ustreza, saj je po uradnih vrednotenjih iz agencije EFSA do desetkrat bolj učinkovit od drugih oblik kroma. V Sloveniji poznamo Bio-Krom že več kot dvajset let, dobi pa se v vseh lekarnah (zasebnih in javnih) ter v bolje založenih specializiranih trgovinah razen v mreži Ljubljanski lekarn. Za dodatne informacije smo vam na voljo na www.micmenges.com, na telefonske številke 01 729 1382, 041 769 544, lahko pa nam tudi pišete na naslov: MIC Mengeš d.o.o., Slovenska 30, 1234 Mengeš.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

21.01.2020

Michał Woroch se zahvaljuje in vas spodbuja, da vztrajate

Raziskovalec na invalidskem vozičku Michal Woroch, se zahvaljuje posameznikom iz enajstih…
17.01.2020

Kako podvojiti poslovne rezultate v 2020?

Pred nami so dnevi poslovnih zaključkov in vsaj idejnih planov za novo poslovno leto.…
13.12.2019

Kaj podariti ženski, ki ima vse?

Tukaj je! Veseli december! Mesec, obarvan z mnogimi zabavami, druženji, čas, ko ulice in…
09.12.2019

Uporaba konoplje v farmaciji

Podjetje Freyherr je farmacevtsko podjetje nove generacije, v katerem želimo - s pomočjo…
09.12.2019

Zadovoljni mikrobi

Bližajo se prazniki in z njimi obdarovanja. Vsi hitimo in kupujemo darila za bližnje in…