Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi ustvarjalnost ter željo po lahkotnem in polnem življenju. Zase pravi, da uživa v vsakem vremenu, v vsaki situaciji in ob vsakem človeku, ker zaupa, da je tam, kjer mora biti. Z njo smo se pogovarjali o zanimivi temi, ki pa je dandanes še vedno tabu. Mateja je namreč kreativna ustvarjalka pručke Yoni spa za izvajanje vaginalne parne kopeli.

Tia Kemperle
Kje ste prvič slišali za parne kopeli reproduktivnih organov?
S kopeljo sem se srečala za novo leto, ko nam je naša pilotka Savina Atai v šoli Zlatih Tigric predstavila ritual parne kopeli – Yoni spa. Yoni pomeni maternica ali vagina. Pritegnil me je proces ozaveščanja pomembnosti tako dragocenega dela telesa, zato sem razmišljala, kako bi na preprost način kopel lahko izvajala doma. Namreč, najlepše pri kopeli je, da jo lahko vsaka ženska naredi sama doma. Potrebuje zelišča, vodo in stol za vaginalno parno kopel – Yoni spa
Parna kopel reproduktivnih organov je starodavni tretma, ki so ga izvajale naše prednice. Naše babice niso imele na razpolago zdravil, kot jih imamo danes, zato so si pomagale same. Večkrat je bil tudi prisoten sram, da bi zaradi težav »tam spodaj« obiskale zdravnika. Tako so bile prisiljene si pomagati same z raznimi pripravki zelišč in so »sedele na kamilcih«. Poznale so zelišča, ki so jih nabrale same in imele do njih zelo spoštljiv odnos.

Kaj ste si mislili o tem in kako ste se počutili, ko ste jo prvič preizkusili?
Med pripravo kopeli sem razmišljala, kakšen odnos imamo do tako pomembnega dela našega telesa. Preplavila me je žalost, kako smo veliko bolj pozorni na poškodbe, brazgotine ali samo prhljaj ... Mame so nas naučile tistega, kar so takrat same znale. Na nas samih pa je, da to ozavestimo in spremenimo za naslednje generacije, da jim ta tema ne bo več tabu in bodo lahko odprto govorile o svoji vagini.

Na kakšen način kopel deluje?
Tradicionalna kitajska medicina uči, da mora biti glava hladna in spodnji del oz. reproduktivni organi topli. V telesu imamo sistem fascie - ta drži organe skupaj in mora biti istočasno raztegnjena in čvrsta. Ni dobro, da delamo samo vaje za čvrsto vagino, saj bomo potem prišle iz ohlapne na zategnjeno. Naša venera in fascia morata biti prožni. Ogromno žensk ima zaradi stresa zakrčeno vagino in posledično maternica pada. Ko naredimo Yoni spa segrejemo in obrnemo temperaturo v telesu, kar povzroči, da se nam hormonski sistem obnavlja.
Tkiva naše vagine so izjemno porozna in vpojna. Toplota pare jih zmehča in odpre. Ko si pripravimo kopel, se zdravilne lastnosti zelišč sprostijo in se absorbirajo skozi površje vagine v notranjost do maternice in celoten krvni obtok. Zdravilna para se dotakne tudi prebavnega sistema in celotnega organizma, ko krvni obtok zaokroži po celem telesu. Para poveča cirkulacijo, stanjša sluz in očisti celotni reproduktivni sistem.

Kakšna so navodila za pripravo kopeli ob uporabi Yoni spa?
Za kopel priporočam, da si pripravimo miren prostor, kjer imaš čas biti sam s seboj. Zavremo vodo v katero damo zelišča in posodo postavimo na poličko v Yoni pručki. Sam izbor zelišč prilagodimo svojim težavam. Na voljo so nam že pripravljene mešanice zelišč za Yoni spa. Usedemo se na pručko, zavijemo v odejo (spodnji del do pasu) tako preprečimo, da para uhaja. Naslednjih 20-30 minut sedimo in uživamo v kopeli. Po koncu kopeli je pomembno, da ohranimo toploto. Priporočljivo je, da se kopel naredi pred spanjem, ker se ima potem telo čas ohlajati.

Kakšne prednosti prinaša?
Prednosti so urejanje menstrualnega cikla, odpravljanje krčev in boleče menstruacije ter umirja predmenstrualni sindrom. S kopeljo odpravljamo vse vrste infekcij (bakterijske in glivične infekcije in viruse ter vaginalne herpese). Odpravlja ciste, miome, fibroide in hemeroide. V meni lajša vročinske valove in nočna potenja. Ugodno vpliva na povečanje plodnosti in spočetja ter odlično pomaga reproduktivnim organom po porodu. Pomaga pri povečanju libida in pa bolečih spolnih odnosih.
Kopel ima številne prednosti tako na telesni kot energetski ravni. Ženske smo energetsko najbolj pretočne skozi reproduktivne organe in če začnemo ta del negovati, začnemo tudi ostale stvari postavljati na pravo mesto.

Kako pogosto naj bi se uporabljala?
Ženske z menstrualnim ciklom naj bi kopel izvajale dvakrat mesečno, vendar ne med samo krvavitvijo. Na dan pred menstrualnim ciklom in dan po menstrualnim ciklu. Ženske, ki nimajo menstrualnega cikla, pa na dan polne lune in na dan mlaja. Kopeli ne izvajamo, če so prisotne rane, razjede, nosečnost ali samo sum na nosečnost.

Je to za kurativo ali tudi preventivo?
Kopel lahko uporabljajo ženske, ki bi želele samo ozavestiti čutenje delovanja pare kot razvajanje in užitek, kot tiste, ki bi želele na naraven način preprečiti ali pozdraviti nevšečnosti brez agresivnih antibiotičnih sredstev.

Se morda za ta izdelek zanimajo tudi moški?
Yoni spa je lahko koristna tudi za moške. Moški lahko s pomočjo kopeli lajšajo težave s prostato, plodnostjo, pri zaprtju in težavami s cirkulacijo. Prav odprtost moških do takšnih načinov posvečanja pozornosti intimnemu zdravju me je presenetila in Yoni-spa radi podarijo svoji ženski.

Se vam zdi, da je tema skrbi za vagino še vedno tabu tema pri nas?
Mislim, da je še vedno tabu tema in želim aktivno delati na ozaveščanju in opolnomočenju žensk, da odvržemo sram pred tako čudovitim delom telesa in ga začnemo spoštovati in negovati, kot si zasluži. Ogromno žensk ima težave in o tem ne govori. Pomagajo si s pomočjo zdravil in samo gasijo požar, ne gredo pa v globine, da bi se soočile z izvorom teh težav. Nekje sem zasledila stavek, ki mi je dal veliko misliti, in sicer pravi: »Maternica za žensko predstavlja druge možgane.« Če maternica ni v svojem pravilnem položaju, potem tudi ženska ni v harmoniji. Je izven ravnotežja.

Zakaj se vam zdi pomembno, da se tudi o teh bolj intimnih zadevah med sabo pogovarjamo?
Veliko željo imam čim več žensk navdušit nad skrbjo zase, ker bodo tako dobile moč, da bodo o teh stvareh lahko naglas in suvereno govorile in s tem pomagale druga drugi. Veliko žensk še vedno gleda druga na drugo kot konkurentko in se ne zaveda te moči združevanja in sodelovanja ter medsebojne podpore. Želim, da bi to miselnost odprtosti in moči nad lastnim telesom osvojilo čim več žensk.

Kako je nastala ideja, da se sami lotite izdelave in prodaje teh pručk?
Ideja za izdelavo pručke Yoni Spa je nastala čisto spontano iz iskanja primernega pripomočka za lažjo izvedbo kopeli. Savina nas v šoli uči, kako se moramo ženske sprejemati, negovati in se razvajati, zato sem mi je ritual zdel zelo veličasten in začela sem razmišljati o prestolu za tako pomemben ritual. Ko sem s snovanjem začela sem bila pred izzivom, kako to izdelat. Moj oče se je začel pred letom ljubiteljsko ukvarjati z lesom in zato sem imela takoj v mislih lesen izdelek. Tako sem idejo dala na papir, oče mi jo je izrezal in pručka je bila narejena. Takšna kot sva izdelala prvo je še danes, tako verjameš, da delaš prave stvari.

Iz kakšnega lesa jo ustvarite?
Z očetom les skrbno izbereva od človeka, ki ima prav tako spoštljiv odnos do vsakega kosa lesa in to se čuti v končnem izdelku. Prve so bile izdelane iz hrastovega lesa, sedaj sem začela kombinirat javorjev in češnjev les. Oče izreže ter obdela vsak kos lesa ročno ter premaže z naravnim premazom.

Še kakšen nasvet za naše bralce?
Želela bi sporočiti, da si ima vsak pravico vzeti čas samo zase, brez slabe vesti. Šele takrat, ko se ustavimo in pogledamo vase, lahko stvari začnemo spreminjati in delati stvari po katerih hrepeni naša duša.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

01.12.2020

Pogovorite se z zdravnikom na daljavo

Ko se vam pojavi zdravstvena težava in iščete odgovore na vaša vprašanja na spletu, boste…
27.11.2020

5 idej za izvirna praznična darila na daljavo

Še čisto malo in začel se bo december, praznični mesec, ki navadno poka po šivih od…
26.11.2020

K zdravniku specialistu kar s pomočjo video klica

Si predstavljate, da imate nasvet zdravnika specialista o vaši osebni težavi tako rekoč…
25.11.2020

Preventiva je najboljša naložba v zdravje

Intervju z dr. Mitjo Bračičem za Varuha zdravja, Vzajemno, o preventivi kot naložbi v…
24.11.2020

Sejem AGRA se seli na splet

Revija Bogastvo zdravja nudi vsem razstavljavcem - oglaševalcem sejma AGRA poseben…