Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne spregledamo tudi drugih bolezni, ki lahko vplivajo na kakovost našega življenja. Med njimi je tudi tuberkoloza. Danes obeležujemo svetovni dan te zelo nevarne infekcijske bolezni, saj je 24. marca leta 1882 Robert Koch oznanil, da je odkril bakterijo, ki povzroča tuberkulozo.

Umrljivost zaradi te bakterijske bolezni je zelo velika. Bakterija mycobacterium tuberculosis, ki jo povzroča, je krivec za to, da je v letu 2018 umrlo približno milijon in pol ljudi po vsem svetu. Številka, s katero razpolaga Svetovna zdravstvena organizacije, je resnično zaskrbljujoča.

Tuberkuloza prizadene respiratorni sistem, naša pljuča. Ker pa gre za bakterijsko okužbo in ne virusno, na srečo zanjo obstaja zdravilo – antibiotiki. Bolnik mora šest mesecev prejemati štiri različne antibiotike. Pogosto so zdravila učinkovita, kadar pa je stanje bolj resno, pa nastopi tragičen konec.

Zaradi velike smrtnosti strokovnjaki na današnji dan še toliko bolj opozarjajo javnost na nevarnosti, ki jih povzroča tuberkuloza. Poudarjajo, kako pomembno je preprečevati bolezen in s skupnimi močmi skrbeti, da se bolezen obvladuje, skrbno diagnosticira in zdravi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…