Vam zvoni v ušesih?

Ljudje se vsakodnevno srečujemo z najrazličnejšimi zvoki – nekateri so prijetni, drugi manj. Dejstvo je, da nas zvok spremlja na slehernem koraku in so naši možgani nanj povsem navajeni. Problem pa se pojavi, ko zvok začne prihajati »od znotraj«. Piskanju, šumenju, brenčanju ali zvenenju v ušesih s strokovnim izrazom pravimo tinitus. Pojav je lahko posledica mehanske poškodbe ali vnetja, lahko pa so vzrok zanj tudi psihične motnje.

Beseda tinitus prihaja iz latinske besede tinnere, kar pomeni zvoniti. V ožjem smislu o tinitusu govorimo kot o subjektivnem zaznavanje zvoka brez zunanjega dražljaja, ki nastane zaradi neustreznega draženja slušne poti in slušne skorje. To pomeni, da v okolici tega zvoka ni, prizadeti pa kljub temu zaznava pisk ali šumenje v enem ali obeh ušesih ali v glavi. Pojavijo se lahko različni toni, piskanje, šumenje, zvonjenje, mrmranje, v nekaterih primerih pa celo melodija.

Kdor se je s tinitusom že kdaj srečal, vam bo lahko potrdil, da gre za izjemno neprijetno težavo, ki lahko močno vpliva na posameznikovo psiho oz. samopodobo. Prav zato je pomembno, da o pojavu pridobimo čim več informacij in se nanj, če se pojavi, lahko tudi pravilno odzovemo.

Tinitus ni bolezen

Mogoče ste se vprašali, zakaj govorimo o pojavu in ne o bolezni. Tiniuts namreč ni bolezen, pač pa gre za simptom oz posledico spremenjene možganske aktivnosti. To lahko izzovejo spremembe v ušesih, kot sta vnetje ali prehlad, pri čemer je navadno govora o začasnem tinitusu. Dolgotrajnejša izpostavljenost hrupu (stroji, glasni koncerti…) pa lahko izzove trajni tinitus. Ena izmed možnosti za nastanek tinitusa je tudi povečana stresna obremenitev, vendar pa se stanje po koncu stresnega obdobja navadno normalizira.

Z omenjeno težavo se lahko srečajo tako otroci kot odrasli. Statistika celo pravi, da se s tinitusom v času življenja sreča vsak tretji človek. Zanimivo pa je, da se nanj odzivamo zelo različno – od tistih, ki jih zvoki v ušesu skorajda ne motijo, do tistih, ki so zaradi težave izjemno vznemirjeni in je to celo povod za resne psihične težave.

Obiščite zdravnika

Če se s tinitusom srečamo, je najbolj pomembno, da se o tem čimprej posvetujemo z zdravnikom specialistom oz. otorinolaringologom. Ta bo najprej izključil možnost bolezni, ki jih je mogoče zdraviti in bi lahko bile vzrok za šumenje ali piskanje v ušesih. Če torej slednje ni posledica bolezenskega stanja, se bodo zdravniki osredotočili zlasti na t.i. maskiranje oz prekrivanje tinitusa. Cilj tega je predvsem navaditi možgane na neprestano šumenje, kar ljudem s tovrstnimi težavami omogoča bolj kakovostno življenje.

Pomagamo pa si lahko tudi sami. Zdravniki priporočajo, da se ljudje s tinitusom posvečajo zlasti stvarem, ki jih veselijo, pomagajo pa tudi vaje za sproščanje. Sedenje na mirnem mestu in nekaj zelo počasnih in globokih vdihov ob poslušanju mirne glasbe je eden od načinov sproščanja, ob katerem boste morda lahko za nekaj časa pozabili na nadležne zvoke v vaših ušesih.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

17.06.2021

Brez črevesnih težav celo na potovanju

Dr. Iztok Ostan Ni redko, da moramo tik pred potovanjem večkrat na stranišče, potem smo…
16.06.2021

JUPOL Antimicrob – revolucionarna aktivna barva za notranje prostore

Kakovost bivanja in zdrav bivanjski prostor, v katerem je naše dobro počutje na prvem…
16.06.2021

Spontano hujšanje in razstrupljanje telesa

Mahakulina Gašper Obersnel Dobro počutje in zdravje so osnova srečnega bivanja. Žalostno…
16.06.2021

Najboljša mobilna aplikacija v Sloveniji (WebSi Prvak) odslej tudi v namizni pwa različici

Ob 20. obletnici prihaja popolna prenova namizne in tablične različice največjega…
14.06.2021

Spletni pogovor "Nas čaka sindemija? Pandemija ni ustavila drugih bolezni"

STAklub Slovenske tiskovne agencije organizira spletni pogovor z naslovom "Nas čaka…