Ko naše telo gori...

Tudi v naslov naše stalne rubrike »Kako deluje?« se je tokrat prikradel ogenj. Tako se vsaj zdi. A beseda ne bo tekla o ognju, pač pa o pogosti spremljevalki bolezenskih stanj – vročini. Zakaj sploh pride do vročine, kakšen je njen namen in zakaj nas ob povišani temperaturi telesa večkrat rado zebe? Vse to so vprašanja, na katere bomo poskušali odgovoriti v naslednjih vrsticah.

Darjan Lapanje

Telesno temperaturo nadzorujejo skupine nevronov v hipotalamusu. Gre za nekakšen termostat našega telesa, katerega optimalna temperatura v stanju, ko smo zdravi, se giblje okoli 37 stopinj Celzija. Če se ta temperatura dvigne, je to vsekakor pokazatelj, da se z našim telesom nekaj dogaja.

Največkrat je za dvig telesne temperature kriva določena okužba, ki je lahko tako virusna kot tudi bakterijska, med vzroki pa so lahko tudi različni alergeni, piki insektov, sončarica, tumorji, stranski učinki zdravil ipd. Vsekakor gre za obrambni odziv našega telesa, ki je za nas koristen, čeprav se ob tem navadno počutimo precej slabo. Ko se telesna temperatura dvigne, se zmanjša tvorba strupenih presnovkov, obenem pa se upočasni tudi razmnoževanje določenih škodljivih mikroorganizmov.

Navajeni smo, da ob pojavu vročine radi takoj posežemo po zdravilih, ki vročino znižujejo, kar pa ni vedno najboljša rešitev. Telo se namreč ob vročini bojuje z »nepovabljenimi gosti«, ki napadajo naš imunski sitem, omenjena zdravila pa ga pri tem večkrat le ovirajo in lahko bolezen zaradi tega traja celo dlje časa.

Seveda pa je po aktivnem zbijanju vročine potrebno poseči, če ta vztraja več dni in ne pada oz. se celo zvišuje nad kritične vrednosti. O slednjih govorimo, ko se telesna temperatura pri odraslih osebah dvigne nad 39 stopinj Celzija, če pa se dvigne nad 40 stopinj Celzija, pa je situacija že zelo resna in je lahko tudi usodna, če takoj ne ukrepamo.

Zakaj nas ob povišani telesni temperaturi zebe?

Kot smo že omenili, se v primeru okužbe ali zaradi drugih naštetih razlogov termostatska točka v hipotalamusu dvigne. V prvi fazi poskuša organizem telesno temperaturo dvigniti do te točke in to je navadno čas, ko nas zebe, se tresemo in se počutimo izrazito slabo. Ko pa je ta točka dosežena, tresenje mine, izboljša pa se tudi samo počutje. Ravno obratno se zgodi, ko telo opravi svoje in se naš »termostat« znova ponastavi na normalno vrednost. Takrat se začnemo potiti, kar je za naše zdravje vsekakor dober znak.

Vsekakor pa je potrebno vedeti, da povišana telesna temperatura pospešuje procese metabolizma in s tem povečuje potrebo po tekočini. Če se vas torej poloti vročina, zaužijte zadosten količine tekočine, ki naj ne bo ne vroča, ne mrzla, pač pa približno sobne temperature.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

01.03.2021

VABILO: Spletni pogovor z naslovom »Evropa in Slovenija v boju proti raku

STAklub Slovenske tiskovne agencije pripravlja spletni pogovor z naslovom "Evropa in…
28.02.2021

Rdeča pesa v Endovitalu

Topli Mediteran ob Sredozemlju je najbolj po volji rastlini posebnega in živega videza.…
28.02.2021

Prepustite se nepozabni kinematografski izkušnji z laserskim televizorjem Hisense

V kolikor se odločate za nakup novega televizorja, je smisleno razmisliti o takem, ki bo…
28.02.2021

Pogovorite se z zdravnikom na daljavo

Ko se vam pojavi zdravstvena težava in iščete odgovore na vaša vprašanja na spletu, boste…
27.02.2021

Užitne trajnice za zdravje

Vrtnarjenje na naravi prijazen način, torej brez kemije, je koristno za zdravje duha in…