Probiotiki – zdravje ženske intime

Koristno je, če jih vnesemo v nožnico

Kar 75 odstotkov žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z okužbo nožnice ali zunanjega spolovila. V normalni, zdravi vaginalni mikroflori žensk med množico mikroorganizmov prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. Probiotiki vzdržujejo zdravo okolje tako, da proizvajajo mlečno kislino in s tem vzdržujejo kisel pH v nožnici. So pa v zdravi nožnici normalno prisotni tudi potencialno škodljivi mikroorganizmi.

Vse dokler so probiotiki in ostali mikroorganizmi v nožnici v ravnovesju, se škodljivi mikroorganizmi ne morejo prekomerno razmnožiti. Ko se ravnovesje poruši, so težave tu.

Zakaj se ravnovesje poruši?
Ravnovesje mikroflore se v nožnici poruši zaradi bolezni, stresa, hormonskih nihanj, padca odpornosti, sprememb med menstruacijo in v nosečnosti, lahko pa ga porušijo tudi dejavniki, ki izgledajo tako enostavni, da jih pogosto ne obravnavamo resno ali jih celo ignoriramo. To so denimo nošenje sintetičnega perila in vložkov ter naše higienske in spolne navade. Sem sodi pretirano umivanje in izpiranje nožnice ter nezaščiteni spolni odnosi, saj so lahko vzrok, da se kislo okolje nožnice spremeni v alkalno.

Ko spodaj srbi, peče ...
Moteno mikrofloro označujemo kot vaginitis. Najpogostejši vaginitis sta bakterijska vaginoza in kandidiaza.
Kandidiazo najpogosteje povzroči gliva Candida Albicans, ki je sicer v nožnici normalno prisotna, njena prekomerna razrast pa povzroča težave. Zanjo je značilen bel sirast izcedek iz nožnice, ki nima vonja, močna srbečica in rdečica ter pekoč občutek. pH nožnice je normalen.
Bakterijska vaginoza je v bistvu spremenjena vaginalna mikroflora zaradi čezmernega razrasta bakterij (njihovo število se poveča za sto- do tisočkrat) in izgube probiotikov. Povzroči obilen izcedek z vonjem po ribah, srbečico, bolečine v spodnjem delu trebuha, pogosto prizadene tudi sečila in ostale organe v mali medenici.

Vzrok je lahko tudi menstruacija in napačni higienski pripomočki
Ravnovesje je še posebej ranljivo med menstruacijo. Menstrualna tekočina ima namreč višjo pH vrednost, kot je običajno v nožnici, in tako spreminja optimalne pogoje za rast probiotikov, obenem pa jih izpira tudi njen tok.
Ker pa ženske za zaščito uporabljamo različne vpojne higienske pripomočke, si lahko škodo naredimo tudi z izborom napačnih materialov.
Sintetični materiali namreč povzročajo pregrevanje, koža se začne potiti. V človeškem potu pa so prisotna tudi hranila, ki jih škodljive bakterije uporabljajo za rast in preživetje.
Naravni materiali, med njimi bombaž, pa po drugi strani omogočajo dihanje kože in sluznice ter s tem ne spreminjajo vrednosti pH spolovila.

 

Rešitev so probiotiki
Konvencionalno se okužbi zdravita z antibiotiki oziroma antimikotiki. Vendar pa morajo tiste ženske, ki se pogosto spopadajo s porušenim ravnovesjem v nožnici, ukrepati preventivno in omiliti dejavnike, ki vnetje povzročajo.
Rešitev za ženske, ki se pogosto spopadajo s porušenim ravnovesjem v nožnici, so izdelki s probiotiki. Klinične študije so pokazale, da je vnos probiotikov v primeru njihovega pomanjkanja lahko zelo koristen. Najhitrejši in najbolj optimalen učinek na mikrofloro dosežemo, če laktobacile apliciramo neposredno v nožnico. Stabilen in anatomiji prilagojen nosilec laktobacilov v nožnico je higienski tampon. Učinkovitost tamponov z dodanimi probiotiki je bila potrjena z dvojno slepo, s placebom nadzorovano klinično študijo, ki je potrdila krepitev nožnične mikroflore, zmanjšanje neprijetnega občutka in varnost za uporabnico.

56019 NATURA FEMINA BY ELLEN MINI 3838985850399

 

 

Kako probiotike vnesemo v nožnico?NF-ellen-infografika-BICKARJI
Ko se naravno ravnovesje mikroorganizmov v vagini poruši, ga lahko zelo enostavno vzpostavimo nazaj: vanjo vnesemo probiotike. Poznamo en sam način: s pomočjo tamponov Natura Femina by ellen, ki jih vsebujejo. Tamponi delujejo med menstruacijo, ko je organizem za okužbe še posebej dovzeten, zaradi krvavitve pa drugih sredstev ni mogoče uporabljati.

 

Katere probiotike vsebujejo tamponi?

Kombinacija probiotikov, ki so v jedru tamponov Natura Femina by ellen, je patentirana (Lacto Naturel®) – vsebuje tri različne bakterijske seve iz rodu Lactobacillus, ki so naravno prisotni v zdravi nožnični mikroflori.

 

 

 

 

Tamponi Natura Femina by ellen

so na voljo v treh velikostih – mini, normal in super. Tampon izberemo glede na jakost menstruacije. Dimenzija tampona ne določa števila laktobacilov – vsak tampon Natura Femina by ellen vsebuje enako število probiotikov Lacto Naturel®.Zajeta slika

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

24.11.2021

Z zdravnikom se posvetujte kar z domačega kavča

Epidemija koronavirusa je žal otežila dostop do specialističnih zdravstvenih storitev, ob…
22.11.2021

Enostavno ter hitro do specialista

Ko prejmete napotnico za pregled pri specialistu, vas čaka iskanje ustreznega specialista…
01.11.2021

Znani so dobitniki nagradne igre kozmetike Mayarula

Hvala vsem, ki ste nas obiskali na našem razstavnem prostoru v času trajanja sejma Narava…
28.10.2021

Naše tačke na varnem

Ljubitelji živali se boste verjetno strinjali, da imajo hišni ljubljenčki v naših…
28.10.2021

Kako do specialista in posega v nekaj dneh

Več kot pol leta čakanja za pregled pri dermatologu, skoraj dvakrat več za operacijo…